Svenskarna flyttar och tjänar 200 000 kr mer

jun 14, 2024

Svenskarna flyttar och tjänar 200000 kr mer när de får jobb i Danmark, där lönerna är avsevärt högre. Antalet svenska ingenjörer som arbetar i Danmark har fördubblats under det senaste decenniet, och möjligheten till distansarbete gör det ännu enklare för danska företag att locka svensk kompetens.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Distansarbete har blivit en nyckelfaktor i denna trend, där svenskarna flyttar och tjänar 200000 kr mer genom att arbeta för danska arbetsgivare. Den ökade lönenivån och flexibiliteten i arbetsplatsen har gjort det möjligt för fler svenskar att överväga jobb utomlands.

 

Lönehopp på 200000 kronor per år

Svenska ingenjörer är en av de yrkesgrupper som lockats av de högre lönerna i Danmark. Enligt Ulrika Lindstrand, förbundsordförande för Sveriges Ingenjörer, kan dessa ingenjörer tjäna 200000 kronor mer per år efter skatt genom att byta till en dansk arbetsgivare.

– De högre lönerna är mycket attraktiva. Risken är att många av våra duktiga ingenjörer väljer att arbeta i Danmark om inte svenska arbetsgivare erbjuder konkurrenskraftiga löner, säger Ulrika Lindstrand.

 

Fördubbling av svenska ingenjörer i Danmark

På tio år har antalet svenska ingenjörer som “pendlar” till Danmark fördubblats. Den danska kronan är kopplad till euron, medan den svenska kronan har försvagats under lågkonjunkturen och på grund av Putins invasion av Ukraina. Detta har skapat en utmaning för Sveriges kompetensförsörjning, eftersom vi utbildar ingenjörer som sedan lockas till att arbeta utomlands, ofta hemifrån.

 

Längre pendlingsavstånd accepteras

Enligt fackförbundet Sveriges Ingenjörer har möjligheten till distansarbete gjort svenska ingenjörer mer benägna att acceptera jobb längre bort från hemmet. Många är nu villiga att pendla över en timme, så länge de kan arbeta delvis på distans. Ingenjörernas avstånd till arbetsplatsen har ökat med 20 procent sedan 2020 och över 11 procent har mer än 10 mil till sitt jobb.

 

Stor andel vill arbeta utomlands

En enkät bland Sveriges ingenjörsstudenter visar att fyra av tio kan tänka sig att flytta till ett annat nordiskt land för arbete. Om distansarbete är möjligt, ökar andelen till åtta av tio som kan tänka sig att arbeta i våra nordiska grannländer.

 

14

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning: Nyheter24.se, “Hit flyttar svenskarna – och tjänar 200 000 kronor mer”, https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1290757-hit-flyttar-svenskarna-och-tjanar-200-00-kronor-mer

Liknande nyheter