Förändringar i rotavdraget från 1 juli 2024

maj 29, 2024

Den 1 juli 2024 höjs rotavdraget med 25 000 kronor, vilket ger fler möjligheter för de som planerar renoveringar.

Regeringen har meddelat flera åtgärder för att stödja bygg- och bostadssektorn. Enligt ett pressmeddelande från Finansdepartementet och Landsbygds- och infrastrukturdepartementet kommer rotavdraget att höjas tillfälligt för att öka efterfrågan på rotarbeten. Dessutom erbjuds stimulansåtgärder till kommunerna för att omvandla lokaler till bostäder och utöka mark för småhusbyggande.

Anledningen till höjningen

Rotavdraget höjs för att stödja sysselsättningen inom byggsektorn under en ekonomiskt utmanande period. Den tillfälliga höjningen gäller från den 1 juli 2024 och innebär att taket för rotavdraget höjs från 50 000 kronor till 75 000 kronor per person.

Effekter av höjningen

Det höjda rotavdraget innebär att privatpersoner kan dra av ett större belopp för rot- och rutarbeten. För pensionärer gäller samma regler som tidigare, med ett avdrag på 30% av arbetskostnaden, upp till 75 000 kronor per person.

Separation av rot- och rutavdrag

Regeringen har även föreslagit att rot- och rutavdragen ska separeras, vilket innebär att användningen av rutavdrag inte längre påverkar rotavdraget.

 

Stimulansåtgärder – åtgärder för att uppmuntra ekonomisk aktivitet.
Sysselsättningen – antalet personer som har arbete inom en viss sektor.

Tips för att förbättra din privatekonomi:

  1. Planera renoveringar strategiskt: Utnyttja det höjda rotavdraget för större projekt som ökar bostadens värde.
  2. Spara kvitton och fakturor: Håll koll på alla utgifter för att maximera dina skatteavdrag.
  3. Konsultera en ekonomisk rådgivare: Få professionell hjälp för att optimera användningen av avdrag och andra ekonomiska fördelar.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Källa: [Finanstid](https://finanstid.se/allt-om-det-hojda-rotavdraget-den-1-juli/)

 

Liknande nyheter