Elbilar från Kina ökar kraftigt och blir dyrare

jun 14, 2024

Sämre konkurrens och dyrare elbilar förväntas bli en konsekvens av de nya tullarna på Kinatillverkade elfordon, enligt flera svenska bilorganisationer.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

– Elbilar från Kina ökar kraftigt i antal men kommer också att bli avsevärt dyrare, säger Mattias Bergman, vd på branschorganisationen Mobility Sweden.

 

Minskad konkurrens och högre priser

När konkurrensen minskar, kommer även andra elbilar att bli dyrare, enligt Bergman.

– Det kommer att minska utbudet och därmed också takten i omställningen mot elektrifiering, fortsätter han. Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert och hållbarhetsansvarig på bilkonsumentorganisationen M, gör samma analys.

– Det kommer helt enkelt att bli dyrare, vare sig du köper eller privatleasar, säger han och ser precis som Bergman en risk för att även andra elbilar ökar i pris.

 

Påverkan av högre räntor och borttagen klimatbonus

Elbilsmarknaden har redan tidigare påverkats av högre räntor och den borttagna klimatbonusen. Privatpersoner har i princip slutat köpa elbilar.

– De billigaste bilarna är främst de kinesiska, säger Carl-Erik Stjernvall.

Mattias Bergman är starkt kritisk till höjda Kinatullar på elbilar av flera skäl. Även europeiska bilmärken med tillverkning i Kina kommer att påverkas av tullarna för bilar som importeras till EU.

 

Förändrade produktionsstrategier

– Det är viktigt att komma ihåg att dessa inte är skyddstullar mot kinesiska företag utan mot elbilar tillverkade i Kina, säger Mattias Bergman.

Konsekvensen blir förmodligen, förutom ett ökat handelskrig, att fler biltillverkare flyttar produktionen till Europa. De som inte klarar konkurrensen kommer att slås ut. Istället för tullar borde EU satsa på att stärka konkurrenskraften genom forskning och regelförenkling, enligt Bergman.

– Om du tror att du kan skydda europeisk industri genom att sätta skyddstullar, så kommer vi inte lyckas, säger Bergman och fortsätter:

– Det som kommer att ske nu med den här typen av skyddstullar är att de tillverkare som har konkurrenskraftiga bilar sätter upp produktion i EU tidigare än planerat.

Tips!

  1. Jämför elbilsmodeller: Innan du köper eller leasar en elbil, jämför olika modeller för att hitta den mest kostnadseffektiva lösningen.
  2. Håll koll på incitament: Var uppdaterad om statliga och kommunala incitament för elbilar, såsom skattelättnader och subventioner.
  3. Planera för laddningskostnader: Beräkna kostnaden för att ladda bilen hemma och på offentliga laddstationer för att få en fullständig bild av de löpande kostnaderna.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

**Källhänvisning:**
Privata Affärer. “Bilbranschen spår dyrare elbilar.” https://www.privataaffarer.se/privatekonomi/biltips/bilbranschen-spar-dyrare-elbilar/

 

Liknande nyheter