Så mycket spenderar vi på sommarsemestern

maj 27, 2024

Ensamstående och småbarnsfamiljer förväntas spendera mindre på sommarsemestern än sammanboende och familjer med äldre barn. VI avråder starkt från att finansiera semestern med lån.

Svenska barnfamiljer planerar att lägga runt 18 000 kronor på sommarens semester, enligt en undersökning från Länsförsäkringar. Undersökningen visar även att många med lägre inkomster överväger att ta lån för att finansiera sin semester.

Trots två år av sämre ekonomiska tider är det tydligt att vissa kan prioritera en semesterresa. För de med mindre ekonomiska resurser är det viktigt att överväga om det är nödvändigt att ta ett privatlån för semestern.

Medelbeloppet ligger på 18 522 kronor, men det varierar stort mellan olika grupper. De med högre inkomster och äldre barn planerar att spendera mer.

Det är både intressant och positivt att många barnfamiljer, trots tuffare ekonomiska tider, kan unna sig en gemensam resa. Men för dem med begränsade resurser kan det vara klokt att hålla nere kostnaderna.

Undersökningen visar också att 25 procent kommer lägga mer på semestern i år jämfört med förra året, medan 27 procent kommer att vara mer sparsam.

Bland barnfamiljer med låg inkomst planerar var femte att ta ett lån för semestern, vilket är betydligt högre än genomsnittet på 4 procent.

Att ta ett privatlån för semester innebär stora ekonomiska risker. Lån utan säkerhet har ofta höga räntor och kan växa snabbt om de inte betalas tillbaka snabbt. Spara till det du vill ha, det blir billigare och du undviker ekonomiska överraskningar efter semestern.

 

Hur mycket kommer familjer lägga på årets sommarsemester? 

Privatlån* – lån utan säkerhet som används för privat konsumtion.
Undersökning* – en metodisk insamling av data för att få information om ett specifikt ämne.
Ekonomiska överraskningar* – oväntade händelser som påverkar ens ekonomi negativt.

Tre tips för att förbättra privatekonomin under semestern:

  1. Planera och budgetera i förväg: Gör en noggrann budget för semestern och håll dig till den för att undvika onödiga utgifter.
  2. Spara innan resan: Börja spara pengar i god tid innan semestern för att undvika att behöva ta lån.
  3. Hitta kostnadseffektiva alternativ: Utforska billigare semesteralternativ som lokala utflykter eller camping för att minska kostnaderna.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Källa: https://www.privataaffarer.se/privatekonomi/hushallsekonomi/sa-mycket-kommer-vi-lagga-pa-sommarsemestern-i-ar/

Liknande nyheter