Ekonomisk Stress Ökar i Sverige

maj 28, 2024

Mot bättre tider men fler svenskar känner ekonomisk stress

Enligt psykolog Emelie Blad på Mindler kan lågkonjunkturen förklara varför få åtgärdar sin ekonomiska stress. Hon ger fyra tips om hur man kan hantera denna stress.

Har ökat med 30 procent på ett år

Den ekonomiska situationen för svenska hushåll har försämrats avsevärt under det senaste året. En undersökning från Demoskop, beställd av hypoteksbolaget Borgo, visar att antalet svenskar som känner ekonomisk stress har ökat med 30 procent jämfört med året innan. Trots lägre inflation och räntor upplever många hushåll fortfarande stora ekonomiska påfrestningar.

Varannan har använt sin buffert för att klara sig

Undersökningen visar att 46 procent av svenskarna har använt sin buffert för att klara löpande kostnader. Antalet som sparar 10 000 kronor eller mer varje månad har minskat från 16 till 9 procent på ett år. Dessutom har 15 procent lånat pengar från familj eller vänner för att klara ekonomin. Många har prioriterat bort semesterresor (35 procent) och minskat på presenter och julklappar (16 procent).

Svenskarnas månadssparande minskar

Det genomsnittliga månadssparandet har minskat med 10 procent, från 3 970 kronor till 3 595 kronor. Skillnaden mellan mäns och kvinnors sparande har ökat, där män nu sparar i genomsnitt 3 955 kronor jämfört med kvinnors 3 221 kronor. Kvinnors sparande har minskat med 15 procent medan mäns har minskat med 4 procent.

En tredjedel känner ekonomisk stress

Undersökningen visar att 34 procent av svenskarna känner ekonomisk stress och 24 procent oroar sig för att pengarna inte ska räcka till nästa månadslön. Denna stress påverkar relationer och psykisk hälsa – 23 procent upplever att stressen påverkar relationen med sin partner och 49 procent menar att den påverkar deras psykiska hälsa.

Psykologen: “Få tar ekonomisk stress på allvar”

– Vi känner oss normala när vi vet att många andra är i samma situation. Att de ekonomiska svårigheterna drabbar samhället gör att vi inte upplever att vi själva har gjort något fel, vilket kan vara en anledning till att man inte vidtar åtgärder, säger Emelie Blad, psykolog på Mindler.

 

Lågkonjunkturen – en period med låg ekonomisk aktivitet
Hypoteksbolaget – ett företag som erbjuder bolån
Buffert – sparade pengar för oförutsedda utgifter
Påfrestningar – stressande eller krävande situationer

 

Tre tips för att förbättra din privatekonomi:

  1. Skapa en budget: Genom att planera dina inkomster och utgifter kan du få bättre kontroll över din ekonomi.
  2. Öka ditt sparande: Försök att spara en liten summa varje månad, även om det bara är några hundralappar.
  3. Undvik onödiga lån: Håll dig borta från onödiga skulder och fokusera på att betala av befintliga lån.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Källhänvisning:
Finanstid. “Mot bättre tider, men fler svenskar känner ekonomisk stress”.
Url: https://finanstid.se/mot-battre-tider-men-fler-svenskar-kanner-ekonomisk-stress/

 

Liknande nyheter