30% prisökning på Marabou choklad

jun 15, 2024

I tysthet har 30% prisökning på Marabou choklad smugit sig in på butikshyllorna. Orsaken är de stigande kakaopriserna på världsmarknaden. Dock har alla livsmedelsaffärer inte höjt priserna lika mycket.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Kakaopriserna rusar och den dåliga kakaoskörden i Västafrika förra året tros vara boven. Konsumenterna får nu känna av denna 30% prisökning på Marabou choklad i sina plånböcker.

Kakaopriserna påverkar chokladmarknaden

Kakaobönans pris har ökat markant under det senaste året och är nu nästan lika värdefull som guld. Ingen chokladkaka undgår den här prisökningen. Kakaopriset har till och med sexdubblats tillfälligt för att sedan stabiliseras till en femdubbling, vilket märks i de nya chokladpriserna.

 

Marabou höjer priserna

Medan Lindt, Cloetta och Fazer höjde sina priser vid årsskiftet, kom Marabous prisökning lite senare, under tidiga sommaren. Denna 30% prisökning på Marabou choklad är nu tydlig i butikerna.

 

Undersökning av chokladpriser

Matpriskollen, ett företag som granskar matpriser genom sin app, har undersökt hur mycket dyrare chokladkakor blivit i olika butiker. Enligt vd Ulf Mazur, en chokladälskare själv, har prishöjningen inte gått obemärkt förbi.

På Ica Maxi har priset på en 100-grams Marabou mjölkchoklad ökat från 14,93 kronor till 17,62 kronor, en ökning på 18 procent. Även om alla butiker har höjt priset, varierar ökningen.

 

Prisökningar i olika butiker

På Stora Coop har priset ökat från 16,36 kronor till 17,95 kronor, vilket motsvarar en 10-procentig höjning. Willys har haft den största ökningen, från 13,90 kronor till 17,90 kronor, vilket är en ökning på 29 procent enligt Matpriskollens undersökning.

 

Andra chokladmärken påverkas också

Även Lindt och Fazer har sett prishöjningar. Lindt Excellence 70%, 100 gram har ökat med mellan 3 och 7 procent, förutom på Hemköp där den stigit med 20 procent till 38,79 kronor. Fazer Mjölkchoklad 145 gram har också sett prishöjningar på mellan 9 och 14 procent.

 

Effekterna av en svag svensk krona

Den svenska kronans svaga värde i jämförelse med euron och dollarn gör att svenska konsumenter är extra känsliga för dessa prisökningar. Nya höjningar kan komma redan i juli, varnar Mazur.

 

Var hittar man de billigaste chokladkakorna?

Enligt Matpriskollens undersökning är det billigaste stället att köpa Marabous 100-grammare på Ica Maxi där den kostar 17,62 kronor i snitt. Lindt Excellence är billigast på Willys för 29,90 kronor, och Fazerchoklad är också billigast på Willys för 21,90 kronor.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

 

Källhänvisning: https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1290758-populara-chokladkakan-hojer-priset-med-uppat-30-procent

 

Liknande nyheter