Städer som betalar för inflyttning

jul 8, 2024

Drömmer du om att starta om på en ny plats men har begränsad budget? Ingen fara! Det finns städer som betalar för inflyttning och erbjuder tusentals kronor för att locka nya invånare.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

I storstäder som Stockholm, London och New York kämpar folk för att klara av höga hyror och lånekostnader. Samtidigt har andra städer motsatt problem – de är för folktomma och söker nya invånare. Tidningen The Independent har listat städer som betalar för inflyttning, vilket kan vara din chans till ett nytt äventyr.

 

USA: Få 93 000 kronor för att bo i Tulsa

Tulsa, Oklahoma, är inte en avfolkningsbygd, men staden vill ändå öka sin attraktionskraft. De erbjuder upp till 10 000 dollar, cirka 93 000 svenska kronor, till de som flyttar dit och arbetar hemifrån. Pengarna kan betalas ut som en engångssumma eller månadsvis stipendium. Initiativet, kallat Tulsa Remote, finansieras av Kaiser Family Foundation och syftar till att locka digitala arbetare till staden.

 

Bemidji, Minnesota

Bemidji är en småstad med 14 000 invånare som vill växa. De erbjuder omkring 23 000 svenska kronor till den som flyttar dit och arbetar digitalt. För de som inte vill arbeta hemifrån, hjälper staden till med att ordna kontorsplatser för nykomlingar.

 

Alaska och Vermont: Årligt stöd och generösa bidrag

Alaska erbjuder ett årligt stöd på cirka 14 000 kronor till nyinflyttade, finansierat av en fond skapad för att dela vinsterna från delstatens oljefyndigheter. Vermont, en av USA:s minsta delstater befolkningsmässigt, erbjuder upp till 10 000 dollar (cirka 93 000 kronor) utspritt över två år till de som flyttar dit.

 

Spanien: Få betalt för att bilda familj

I Spanien, där urbaniseringen har lämnat små byar tomma, erbjuder flera småstäder ekonomiskt stöd för att locka nya invånare. I Ponga, Asturien, kan inflyttande familjer få upp till 32 000 kronor och ytterligare 32 000 kronor för varje barn som föds där. Rubia, Galicien, erbjuder månatliga bidrag på 100-150 euro för att hjälpa nyinflyttade med ekonomin.

 

Schweiz och Italien: Generösa bidrag i pittoreska byar

I Schweiz betalar den lilla byn Albinen, Valais, ut 274 000 kronor till personer under 45 år som flyttar dit och stannar i minst tio år. Italien har flera städer som lockar nya invånare med generösa bidrag. Candela, Apulien, erbjuder upp till 21 000 kronor till inflyttade familjer, medan Kalabrien erbjuder upp till 300 000 kronor för att locka personer under 40 år att bosätta sig där och starta nya verksamheter.

 

Vill du få till en sund ekonomi där du kan spendera utan ångest? Gå vår kurs

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
Mabra, (2023). Här är städerna du får betalt för att flytta till. Hämtad från https://www.mabra.com/feelgood/har-ar-staderna-du-far-betalt-for-att-flytta-till/7788900

Liknande nyheter