SBAB sänker sin boränta

jul 8, 2024

SBAB sänker sin boränta på lån med bindningstider på ett till fem år. Justeringen innebär en sänkning med 0,05 till 0,20 procentenheter. För ett ettårigt bolån resulterar detta i en listränta på 4,52 procent.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Oförändrad tremånaders ränta medan SBAB sänker sin boränta

Trots att SBAB sänker sin boränta på lån med längre bindningstider, förblir listräntan på bolån med tremånaders bindningstid oförändrad på 4,77 procent. Den faktiska räntan som kunderna betalar (snitträntan) till SBAB påverkas av bostadens belåningsgrad och storleken på lånet.

 

Riksbankens räntebana påverkar SBAB:s beslut

Beskedet om att SBAB sänker sin boränta kommer i kölvattnet av Riksbankens senaste räntebesked från juni. Riksbanken justerade då sin räntebana och förväntar sig att sänka styrräntan med 0,50-0,75 procentenheter under andra halvåret i år, från dagens nivå på 3,75 procent. Inför junimötet hade Riksbanken tidigare räknat med en sänkning av styrräntan med 0,50 procentenheter.

Bindningstider – den period under vilken räntan på ett lån är fast.
Listränta – den officiella räntan som en bank erbjuder innan eventuella rabatter.
Belåningsgrad – hur stor del av en bostads värde som är belånad.
Styrränta – den ränta som en centralbank tar ut för att låna ut pengar till kommersiella banker.

 

Vill du få till en sund ekonomi där du kan spendera utan ångest? Gå vår kurs

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källa:
“SBAB sänker bundna bolåneräntor”, MSN Ekonomi, https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/sbab-s%C3%A4nker-bundna-bol%C3%A5ner%C3%A4ntor/ar-BB1pnYoE?ocid=hpmsn&cvid=83ab50862a754f0c964cac26e0fb1f02&ei=12

Liknande nyheter