Ökande problem med romansbedrägerier

jun 29, 2024

Ökande problem med romansbedrägerier. Romansbedrägerier är en typ av brott där en bedragare skapar en falsk kärleksrelation för att lura sitt offer på pengar. Fenomenet har fått en egen brottskod, och antalet anmälningar ökar stadigt varje år. Bedrägeriexperten Gareth Williams listar fem varningssignaler man bör vara uppmärksam på för att skydda sig mot detta ökande problem med romansbedrägerier.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Telefonen plingar till med ännu ett meddelande från en till synes omtänksam och godhjärtad person. Du kanske har sökt kärleken online under flera år och nu verkar det som om du har hittat den rätta. Men det kan vara för bra för att vara sant, och bedragare blir allt skickligare på att utnyttja människors längtan efter kärlek. Detta ökande problem med romansbedrägerier innebär att fler människor riskerar att bli lurade på stora summor pengar.

 

Varningssignaler vid ökande problem med romansbedrägerier

Under de senaste åren har romansbedrägerier blivit allt vanligare inom digitala bedrägerier, och offren förlorar ofta stora summor pengar under täckmantel av kärlek. Under 2023 rapporterade Polisen att romansbedrägerier resulterade i brottsvinster på totalt 470 miljoner kronor. Antalet anmälningar var 1318 stycken, och den högsta enskilda förlusten uppgick till 10 miljoner kronor. Många offer anmäler dock inte dessa brott, ofta på grund av skam eller tabu.

 

Bedrägeriexperten Gareth Williams från teknikföretaget Biocatch har över 20 års erfarenhet av att arbeta förebyggande mot bedrägerier och penningtvätt. Han känner igen varningssignalerna på att man är utsatt för ett bedrägeri snarare än en äkta kärleksrelation. Här listar han fem viktiga varningssignaler att vara uppmärksam på:

  1. Överdriven kärlek och komplimanger: Bedragare använder ofta en taktik kallad ‘love bombing’, där de överöser offret med komplimanger och kärleksförklaringar för att snabbt skapa en stark emotionell bindning.
  2. Överdrivet intresse för ditt privatliv: Bedragare ställer ofta många frågor om ditt privatliv men delar lite om sig själva. De använder informationen de får för att manipulera och utnyttja dig.
  3. Svårigheter att träffas personligen: Trots att bedragaren kanske påstår sig bo i samma stad, hittar de ständigt ursäkter för att inte kunna träffas. Vanliga skäl är jobb som innebär mycket resande eller att de befinner sig utomlands.
  4. Plötsliga avbokningar: När ni äntligen planerat att träffas kan bedragaren plötsligt ställa in, ofta med en trovärdig ursäkt. Detta görs för att hålla dig emotionellt investerad i relationen så länge som möjligt.
  5. Akuta behov av pengar: Den tydligaste varningssignalen är en plötslig begäran om pengar. Bedragare har ofta överdrivna anledningar, som att en släkting behöver akut medicinsk hjälp eller att de själva är i fara och behöver pengar omedelbart.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källa: Finanstid: [Romansbedrägerier fortsätter öka](https://finanstid.se/romansbedragerier-fortsatter-oka/)

Liknande nyheter