Varför Nästan Alla Väljer Rörlig Ränta Nu

jun 1, 2024

Andelen bolånetagare som väljer rörlig ränta har nått sin högsta nivå på femton år, enligt SBABs uppgifter.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

I april valde över 90 procent av alla nya bolånetagare en tremånadersränta, vilket inte har skett sedan 2009, visar SBAB. Endast mindre än 10 procent av de nya lånen är bundna längre än tre månader.

– Folk förväntar sig en kraftig minskning av den rörliga räntan och vill försäkra sig om att kunna dra nytta av de lägre räntorna, säger Robert Boije, chefsekonom på SBAB.

– Det verkar inte finnas någon oro för att denna förväntan inte ska infrias.

Under perioden maj–juli 2022 ökade andelen låntagare som valde rörlig ränta kraftigt från 50 procent. Andelen sjönk tillfälligt under hösten 2023 men har sedan dess legat över 75 procent.

– Historiskt sett har det varit billigare med rörlig ränta, men man måste också vara beredd på att räntan kan bli högre än förväntat, säger Robert Boije.

SBABs prognos visar att det kommer att ske fem räntesänkningar i år, varav nästa sker i augusti.

– Riksbanken har nyligen meddelat att tre räntesänkningar är på gång. Men vi ser tydliga tecken på att inflationen redan är under kontroll.

 

Tips!

  1. Analysera marknadstrender: Håll dig uppdaterad om ränteprognoser och ekonomiska trender för att fatta välgrundade beslut om din bolåneränta.
  2. Sprid dina risker: Överväg att dela upp ditt lån mellan fast och rörlig ränta för att minimera risken för kraftiga ränteförändringar.
  3. Budgetera för olika scenarier: Planera din ekonomi så att du klarar av eventuella räntehöjningar och inte hamnar i ekonomiska svårigheter.

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

 

Källhänvisning:
Länk till artikeln:
https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/sbab-nio-av-tio-v%C3%A4ljer-r%C3%B6rlig-r%C3%A4nta/ar-BB1nmPKD?ocid=finance-verthp-feeds&cvid=c4a5adce71294c129e31b51242da5cad&ei=9

 

Liknande nyheter