EUs nya regler: Chockhöjning av Drivmedelspriser

jun 1, 2024

Drivmedelspriserna riskerar att stiga kraftigt efter regeringens beslut att införa EU-utvidgade system för handel med utsläppsrätter, rapporterar SvD.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Det nya systemet, som träder i kraft 2026, inkluderar även drivmedel för bilar. Priseffekterna varierar enligt olika bedömningar, men ett tyskt forskningsinstitut varnar för att bensin och diesel kan bli sex kronor dyrare per liter. En annan prognos pekar på en ökning med 1,50 kronor per liter.

Tidöpartierna har lovat att kompensera bilister fullt ut, men det är ännu oklart hur detta ska ske. Dessutom skulle en kompensation motverka systemets syfte – att minska bilåkandet genom att göra det dyrare.

Utsläppsrätter: Ett system där företag köper rättigheter att släppa ut en viss mängd växthusgaser

 

Tips!

  1. Optimera dina resor: Planera dina bilresor effektivt för att minimera onödig körning och spara på bränslekostnader.
  2. Investera i bränslesnåla fordon: Överväg att byta till en bil med bättre bränsleeffektivitet eller en elbil för att minska dina drivmedelskostnader.
  3. Samåk och använd kollektivtrafik: Dela resor med andra och utnyttja kollektivtrafiken för att sänka dina transportkostnader.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
MSN Ekonomi. “Nya regler kan utlösa prischock på drivmedel.” Läst 2023-10-11. https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/nyheter/nya-regler-kan-utl%C3%B6sa-prischock-p%C3%A5-drivmedel/ar-BB1napdw?ocid=hpmsn&cvid=0e64384fdd2540358f5afe8c8a24a33e&ei=18

 

Liknande nyheter