Vad förlorar kvinnor på VAB

jun 16, 2024

Kvinnor tar fortfarande ut mer föräldraledighet och vabbar oftare än män. Denna frånvaro från jobbet kostar dem tusentals kronor varje månad, enligt en ny rapport från Swedbank. För en genomsnittlig lön innebär detta 3 300 kronor mindre per månad i lön, säger Madelén Falkenhäll, hållbarhetsekonom på Swedbank.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Rapporten visar att kvinnors faktiska arbetstid är 87 procent av männens. Bara frånvaron från jobbet kostar kvinnor tusentals kronor i månaden. Enligt Falkenhäll innebär detta en förlust på 3 300 kronor per månad i lön efter skatt för en kvinna med medianlön. Om denna skillnad i arbetstid fortsätter, innebär det dessutom 1 500 kronor mindre i pension varje månad.

 

Ekonomiska konsekvenser av minskad arbetstid

En kvinna som sparar tio procent av sin lön efter skatt i 25 år kommer ha ett sparkapital som är nästan 200 000 kronor mindre än männens, bara på grund av att hon arbetar mindre. Den främsta orsaken till att kvinnor arbetar mindre är att de tar ett större ansvar för barnen och arbetar oftare deltid, enligt Madelén Falkenhäll.

Kvinnor tar fortfarande största ansvaret hemma, vilket inkluderar både föräldradagar och vab-dagar. Enligt Försäkringskassans siffror tar kvinnor ut 69 procent av föräldradagarna och 61 procent av vab-dagarna. I Swedbanks undersökning uppgav 57 procent av kvinnorna mellan 18–75 år att de arbetar eller har arbetat deltid, medan motsvarande siffra för männen var 44 procent. Dessutom svarade hälften av kvinnorna att de tar större ansvar för barnen, jämfört med endast 12 procent av männen.

 

Långsiktig jämställdhet på arbetsmarknaden

Rapporten visar att det kommer ta nästan 30 år innan inkomsterna mellan kvinnor och män är jämställda. Även om det går åt rätt håll, har kvinnors förvärvsinkomst stannat av de senaste åren, säger Madelén Falkenhäll. En förklaring till detta är att pappor tog ut mer föräldraledighet fram till 2018, men sedan dess har utvecklingen stannat av. Frånvaro från arbetsmarknaden gör att man halkar efter i löneutvecklingen.

Tidigare gjordes satsningar inom kvinnodominerade branscher för att höja lönerna, men detta har inte gjorts de senaste åren.

 

Medianlön* – Den lön som ligger i mitten av en lönefördelning där hälften tjänar mer och hälften tjänar mindre.
Sparkapital* – Summan pengar som sparats och investerats för framtida bruk.
Förvärvsinkomst* – Inkomst från arbete, inklusive lön och andra ersättningar från anställning eller företagande.

Tips!

  1. Spara regelbundet – Sätt upp en stående överföring till ett sparkonto varje månad för att bygga ett sparkapital över tid.
  2. Dela ansvaret hemma – Fördela föräldraledighet och vab-dagar mer jämlikt för att minska inkomstbortfall och påverkan på pensionen.
  3. Förhandla om lönen – Var proaktiv i att förhandla om lön och villkor, särskilt vid återgång till arbetet efter föräldraledighet.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källa:
Nyheter24: “Så mycket förlorar kvinnor på vabbande”.
https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1290240-sa-mycket-forlorar-kvinnor-pa-vabbande

 

Liknande nyheter