Unga kvinnors ökade skuldsättning

jun 19, 2024

Under de senaste tio åren har unga kvinnors ökade skuldsättning blivit alltmer påtaglig, med deras skulder hos Kronofogden mer än fördubblade. Nu har deras skuldbörda blivit jämförbar med unga mäns skulder. “Det är väldigt lätt att handla för pengar man inte har i dag”, säger Davor Vuleta på Kronofogden.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

För tio år sedan låg medianskulden för unga män (18-25 år) hos Kronofogden på cirka 11 700 kronor, medan unga kvinnors skuld var knappt 8 300 kronor. Idag har unga kvinnors ökade skuldsättning lett till en medianskuld på cirka 16 250 kronor, bara 50 kronor mindre än männens.

 

Konsumtionsmönster och skuldsättning

En sammanställning av skuldsättningen hos unga vuxna, utförd av Kronofogden, visar att den ökade skuldsättningen hos unga kvinnor främst beror på konsumtion. Myndigheten anser att denna ökning är ett resultat av förändrade konsumtionsvanor. “Vi har gått från normen ‘spara nu och köp sedan’ till ‘köp nu, betala senare’. Det är väldigt lätt att handla för pengar man inte har i dag”, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson hos Kronofogden.

Trots att antalet skuldsatta i Sverige har minskat de senaste tio åren, tack vare en högkonjunktur med låg arbetslöshet och låga räntor, har skuldbeloppen ökat. Detta kan göra det svårare för skuldsatta att ta sig ur Kronofogdens register. “Vi behöver använda tvångsåtgärder för att få skulderna betalda, och det är extra tragiskt när det handlar om unga människor som är på väg in i sitt vuxna liv”, fortsätter Vuleta.

 

Konsekvenser för unga skuldsatta

Antalet unga med skulder hos Kronofogden är idag 31 314. Tidig skuldsättning kan få stora konsekvenser, och Vuleta varnar för att handla på kredit, även vid små belopp. “En tredjedel av de betalningskrav som kommer in till oss är på 800 kronor eller mindre, men dessa hundralappar blir snabbt till tusenlappar när räntor och avgifter läggs på. Konsekvenserna blir lika allvarliga oavsett om skulden är på 1 000 kronor eller på 100 000 kronor”, säger han.

Skulder och betalningsanmärkningar kan leda till löneutmätning och exkludering från hyresmarknaden och vissa jobb. Dessutom är det omöjligt att ta lån hos etablerade banker för att lösa skulder, vilket ofta leder till att många söker sig till snabblåneföretag med höga räntor och avgifter.

 

Förslag på lösningar

För att hantera unga kvinnors ökade skuldsättning efterlyser Kronofogden noggrannare kreditprövningar och gemensamma skuld- och kreditregister. “Kreditgivare behöver kunna se vilka som just beviljats kredit och det ska inte vara möjligt att låna pengar om man inte är kreditvärdig”, avslutar Vuleta.

Kreditvärdig – Bedömning av en persons förmåga att återbetala lån.
Löneutmätning – När en del av lönen tas i anspråk för att betala av en skuld.
Konjunktur – Ekonomiskt tillstånd som beskriver hur ekonomin mår.

 

Tips!

  • Skapa en budget: Gör en detaljerad plan för dina inkomster och utgifter för att undvika onödiga utgifter.
  • Undvik kreditköp: Försök att bara köpa det du har råd med och undvik att använda kreditkort om möjligt.
  • Bygg en nödfond: Spara regelbundet en del av din inkomst i en nödfond för oväntade utgifter.

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källa: https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1293838-unga-kvinnors-skulder-rusar-trenden-bakom

 

Liknande nyheter