17000 kr extra för vårdpersonalen som flyttar sin semester

jun 19, 2024

Den pågående vårdkonflikten har skapat ett så pass pressat läge i Uppsala att regionen nu erbjuder 17000 kr extra för vårdpersonalen som flyttar sin semester.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

“Vi måste vidta alla möjliga åtgärder för att säkerställa patientsäkerheten under sommaren,” säger regiondirektören.

 

Pressat läge i Uppsala

Trots att det inte råder någon strejk i Uppsala, har övertidsblockaden blivit en betydande utmaning för vården. För att hantera situationen har man beslutat att höja ersättningen till den personal som kan tänka sig att flytta sin semester. Erbjudandet är 17000 kr extra för varje vecka som skjuts fram.

 

Beslut i andra regioner

Regioner som drabbats av strejk har ännu inte fattat beslut om indragna semestrar, men i Region Östergötland uttrycker man oro över hur vården kommer att påverkas om konflikten fortsätter. “Semestrar är planerade som vanligt, men vi kan inte utesluta att semesterveckor kan behöva flyttas om konflikten med Vårdförbundet fortsätter,” säger vårddirektören Ninnie Borendal Wodlin.

 

Eventuella förändringar i Skåne

Även i Skåne kan indragna semestrar bli aktuella inom kort, enligt förhandlingschefen Magnus Dahlberg. Flera andra regioner som Stockholm, Västerbotten, Västra Götaland och Värmland har varit i strejk sedan den 11 juni, och i Västerbotten har man redan inlett lokala förhandlingar om semesterindragningar.

 

Förhandlingar pågår

Förhandlingarna i Västerbotten rör främst akutmottagningen vid Norrlands Universitetssjukhus, som måste hållas öppen i den utsträckning som är medicinskt nödvändigt. Om konflikten fortsätter kan fler enheter behöva genomföra liknande planeringar, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Elisabeth Karlsson.

Övertidsblockaden* – En situation där arbetstagare vägrar att arbeta övertid som en form av protest.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källa:
”Här får den som flyttar sin semester 17 000 kronor extra”, Nyheter24, https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1293782-har-far-den-som-flyttar-sin-semester-17-000-kronor-extra

 

Liknande nyheter