Hyreskravet på din hyresrätt är rekordhögt

jul 9, 2024

Privata fastighetsvärdar i Stockholm och Gotland planerar att höja hyrorna nästa år med upp till 15,4 procent 2025, rapporterar Hem och Hyra. Hyreskravet är rekordhögt och har skapat stor uppmärksamhet.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Fastighetsägarna Stockholm, en branschorganisation, förklarar att detta hyreskrav är rekordhögt på grund av de ökade kostnader som hyresvärdarna står inför. Förhandlingschef Nathalie Brard betonar i ett mejl till tidningen att för att säkerställa många och väl underhållna hyresrätter även i framtiden, måste kostnaderna fördelas på ett mer rättvist sätt.

 

Hyreskravet är rekordhögt och skapar debatt

Hyresgästföreningen i Region Stockholm är starkt kritisk till hyreskravet och beskriver det som “helt orimligt”. Ordförande Susanne Sjöblom uttrycker sin upprördhet till Hem och Hyra, och kallar förslaget för “totalt sanslöst och verklighetsfrånvänt”.

Detta rekordhöga hyreskrav påverkar cirka 60 000 lägenheter och presenteras två månader tidigare än vanligt. Fastighetsägarna Stockholm vill slutföra förhandlingarna innan årsskiftet för att undvika retroaktiva hyreshöjningar.

 

Tidigare års hyresförhandlingar

Inför 2024 var kravet på hyreshöjningar 12 procent, men efter beslut av en särskild skiljeman slutade höjningen på 5,8 procent. Det återstår att se hur förhandlingarna kommer att utvecklas denna gång, men hyreskravet är rekordhögt och debatten lär fortsätta.

retroaktiva* – som gäller för en tid som redan har passerat
skiljeman* – en opartisk person som avgör tvister utanför domstol

 

Vill du få till en sund ekonomi där du kan spendera utan ångest? Gå vår kurs

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källa: [MSN Nyheter](https://www.msn.com/sv-se/nyheter/utrikes/rekordh%C3%B6gt-hyreskrav-%C3%B6ver-15-procent/ar-BB1pBCsI?ocid=hpmsn&cvid=ad12861313d9431295f7f9a32ac95b77&ei=13)

Liknande nyheter