Rekordhöga hyreshöjningar drabbar svenska hyresgäster

jun 10, 2024

Nu är hyrorna för hundratals hyresvärdar fastställda, och många av Sveriges hyresgäster står inför rekordhöga hyreshöjningar. Denna ökning kommer att innebära flera tusen kronor i extra kostnad för många, eftersom höjningen gäller retroaktivt från den 1 januari.
Förra årets hyresjusteringar var de högsta på 30 år, men årets höjningar är ännu mer betydande. Årets hyresförhandlingar är nu avslutade för de flesta hyresvärdar, och snittökningen landade på cirka 5,2 procent. Detta motsvarar en höjning på 520 kronor per månad för en hyra på 10 000 kronor.

Hur påverkas hyresgästerna av rekordhöga hyreshöjningar?

Ett exempel på rekordhöga hyreshöjningar är Stockholmshem i Stockholm, ett kommunalt bolag med över 60 000 lägenheter. Här höjdes hyran med i snitt 5,6 procent för hus byggda 2011 eller tidigare, medan nyare hus fick en höjning på 4 procent. För en hyresgäst med en månadshyra på 10 000 kronor innebär detta en höjning på 560 kronor.

I slutet av april får därför många svenska hyresgäster en hyreschock på flera tusen kronor, då höjningen tillämpas retroaktivt. För de som bor i Stockholmshems fastigheter kom en separat hyresavi i april som inkluderar den retroaktiva hyran från årsskiftet.

 

Exempel på de ekonomiska effekterna

En hyresgäst som betalar 10 000 kronor i månadshyra och får en höjning på 520 kronor kommer också att få en retroaktiv hyra på 2 080 kronor för januari till april. Detta innebär att hyresgästen denna månad måste betala både den vanliga hyreshöjningen på 520 kronor och den retroaktiva höjningen på 2 080 kronor, totalt 2 600 kronor innan den 30 april.

Vissa hyresvärdar har gått med på att låta hushållen betala den retroaktiva hyran separat under sommarmånaderna. Andra har delat upp höjningen på två olika tillfällen för att underlätta för hyresgästerna.

 

Variationer i hyreshöjningar

Högst hyreshöjning fick hyresgäster i Valbohem, Färgelanda i Västra Götaland, där hyrorna ökade med 6,4 procent. Lägst höjning hittills står Kornobergsvärden Arkadia Bostäder för, med en höjning på 2,75 procent. I Stockholm fick hyresgäster hos småvärdar i Danderyds kommun den lägsta höjningen, 4 procent.

För många hyresgäster innebär dessa rekordhöga hyreshöjningar en betydande ekonomisk påfrestning. Detta år har varit särskilt tufft, och det är tydligt att många hushåll nu står inför stora utmaningar för att hantera sina boendekostnader.

Retroaktiv* – som gäller bakåt i tiden

Tips!

  • Gör en budget: Skapa en detaljerad budget för att få en klar bild av dina inkomster och utgifter.
  • Se över abonnemang: Avsluta onödiga abonnemang och tjänster för att spara pengar.
  • Förhandla med hyresvärden: Om möjligt, försök förhandla om en mer överkomlig betalningsplan för hyreshöjningen.

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

 

Källhänvisning:
Nyheter24. (2023). “Dyrare hyror för miljoner svenska hushåll – tusentals kronor.” Hämtad från https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/privatekonomi/1264589-dyrare-hyror-for-miljoner-svenska-hushall-tusentals-kronor7

 

Liknande nyheter