Bedrägerier på Vinted: Kritik från Polisen

jun 11, 2024

Polisen har uttryckt stark kritik mot hur Vinted informerar sina kunder efter att ha mottagit cirka 300 anmälningar om bedrägerier på Vinted under det första kvartalet. Bedrägerier på Vinted har blivit ett allt större problem, där flera medlemmar har fått sina bankkonton tömda av bedragare.

Under den gångna veckan rapporterade SvD att flera nya medlemmar på Vinted, en populär plattform för begagnade kläder, har blivit av med stora summor pengar. Bedragarna har kontaktat dem via plattformens meddelandefunktion och lurat dem att använda sitt bank-id. De drabbade, som SvD pratat med, har var och en förlorat tusentals kronor.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Polisens utredning om bedrägerier på Vinted

Enligt polisen har antalet anmälningar relaterade till bedrägerier på Vinted ökat kraftigt jämfört med förra året, då appen var relativt ny på den svenska marknaden. Anmälningarna handlar både om allmänna bedrägerier och om att nya säljare kontaktas av bedragare som utger sig för att representera Vinted och uppmanar dem att verifiera sig.

Lotta Mauritzson, brottsförebyggare på polisens nationella bedrägericentrum (NBC), beskriver dessa bedrägerier som en avancerad form av nätfiske, där bedragarna riktar in sig på nya användare som har något att sälja. Hon påpekar även att bedragarna ofta utger sig för att vara från Vinted, vilket kan innebära varumärkesintrång.

Vinted svarar på kritiken

Vinted har svarat på polisens kritik genom att betona att deras team regelbundet ser över säkerhetsåtgärderna och informationen som ges till medlemmarna. En talesperson för företaget uppger att det inte finns någon explicit information i en medlems profil som avslöjar registreringsdatumet.

Adam Jay, vd för Vinted Marketplace, har tidigare sagt till SvD att det är företagets högsta prioritet att skydda sina medlemmar och att de ständigt arbetar för att eliminera mekanismer som bedragare kan använda sig av. Trots detta har bedragare i flera fall lyckats lura medlemmar att genomföra transaktioner utanför plattformen, vilket gör att Vinted inte kan skydda dem.

Säkerhetsåtgärder och risker på begagnatmarknaden

Enligt Vinted kan företaget av säkerhetsskäl inte avslöja detaljer om nya åtgärder mot bedrägerier. De har dock redan implementerat flera säkerhetsåtgärder, såsom identitetskontroller, att blockera dubbla konton och att skicka ut pop up-varningar. Vinted uppmuntrar också sina medlemmar att alltid kommunicera via plattformen och att undvika transaktioner utanför den.

Lotta Mauritzson från polisen beskriver begagnatmarknaden som en riskfylld bransch, där det finns stora utmaningar med att verifiera varor och säljare. Hon betonar att det är viktigt att konsumenter är medvetna om riskerna och att de alltid bör ifrågasätta varför de ombeds lämna ut personliga uppgifter.

Nätfiske* – Bedrägerier där angriparen lurar offret att avslöja personlig information, vanligtvis via falska meddelanden eller e-post.
Varumärkesintrång* – Olovlig användning av ett företags varumärke på ett sätt som kan orsaka förvirring eller vilseledning.

Tips!

  1. Använd alltid plattformens interna kommunikationskanaler: Undvik att genomföra transaktioner utanför plattformen.
  2. Verifiera köpare och säljare noggrant: Kontrollera omdömen och tidigare transaktioner innan du genomför ett köp eller en försäljning.
  3. Var försiktig med att lämna ut personliga uppgifter: Ge aldrig ut kortuppgifter eller bank-id utan att noggrant överväga varför det behövs.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källa: Svensk Dagbladet, “Polisens kritik mot Vinted – 300 anmälningar om appen”, 2023. [Länk till artikeln](https://www.svd.se/a/lwElly/polisens-kritik-mot-vinted-300-anmalningar-gallande-appen)

 

Liknande nyheter