Ny Swish-tjänst i Norden

jun 11, 2024

En ny Swish-tjänst i Norden gör det möjligt att skicka pengar med sitt telefonnummer till dina nordiska grannar. Den här nya tjänsten har potential att förändra sättet vi överför pengar på, men Sverige ligger lite efter i utvecklingen.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Användning av Swish i Sverige

Idag har betalappen Swish 8 400 000 användare i Sverige. Under februari 2024 genomfördes hela 77 769 179 transaktioner via Swish, med en total summa på 39 873 738 634 kronor. Dessutom accepterar 325 000 företag i Sverige Swish som betalningsmedel. 20 procent av svenskarna i åldern 16 till 54 år föredrar att betala med Swish.

Den omfattande användningen av Swish har dock också lett till ökade bedrägerier. Dessa bedrägerier har blivit så vanliga att regeringen nu kräver att svenska banker vidtar åtgärder för att öka säkerheten. Framöver kommer det exempelvis att bli möjligt att införa tidsfördröjningar för transaktioner gjorda med Swish.

Ny Swish-tjänst i Norden: Lansering och funktion

Den nya tjänsten som möjliggör överföringar med telefonnummer mellan de nordiska grannländerna har diskuterats länge, och nu blir den verklighet. Tidigare fanns det tre olika direktbetalningsappar i Norden: norska Vipps, svenska Swish och danska Mobile Pay, som även var aktiv i Finland. För ungefär ett och ett halvt år sedan slogs Vipps och Mobile Pay ihop, och nu är den gemensamma tjänsten Vipps Mobilepay klar.

Den 19 juni lanseras betaltjänsten i Danmark, Norge och Finland, men svenska användare får vänta lite till för att “swisha” sina grannar. Enligt Kari Kjær, nordisk chef för extern kommunikation på Vipps, planerar man att lansera tjänsten i Sverige till hösten. När Vipps lanseras i Sverige kommer det vara möjligt att ladda ner appen och skicka pengar till Norge, Danmark och Finland, samt till andra svenska användare precis som med Swish idag.

Kostnader och framtida samarbete

Det kommer dock inte vara gratis att använda den nya Swish-tjänsten i Norden. Exakta kostnader kommer att meddelas närmare lanseringen. Vipps Mobilepay har försökt få med Swish i en gemensam nordisk plattform, vilket skulle underlätta för både privatpersoner och företag i hela Norden. Enligt Kari Kjær hade detta varit den enklaste lösningen.

Jenny Ragnartz, kommunikatör på Swish, ser positivt på ett nordiskt samarbete, men detaljer kring form och tidpunkt saknas fortfarande. För närvarande har Swish ett samarbete med Vipps Mobilepay inom ramen för EMPSA, med målet att göra det möjligt för användare att swisha pengar mellan plattformarna.

Tips!

  1. Aktivera säkerhetsfunktioner: Se till att använda alla tillgängliga säkerhetsfunktioner i Swish-appen, såsom tvåfaktorsautentisering och tidsfördröjningar för transaktioner.
  2. Övervaka dina transaktioner: Håll noga koll på dina transaktioner för att snabbt upptäcka eventuella obehöriga överföringar och anmäl dem omedelbart.
  3. Utbilda dig själv om bedrägerier: Lär dig mer om vanliga bedrägerimetoder och hur du kan skydda dig mot dem för att undvika att bli lurad.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning: “Här är nya Swish-tjänsten – då kan du använda den i Sverige”, Nyheter24. Hämtdatum: [aktuellt datum]. Länk: https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1285367-har-ar-nya-swish-tjansten-da-kan-du-anvanda-den-i-sverige

 

Liknande nyheter