Ökning av bostadsrättspriser i maj

jun 12, 2024

Under maj månad noterades en tydlig ökning av bostadsrättspriser i Sverige. Enligt den senaste statistiken från Svensk Mäklarstatistik steg priserna på bostadsrätter med +1,6 %, medan villapriserna ökade med +1,2 %. På årsbasis har priserna på bostadsrätter ökat med +2,2 %, medan villapriserna har stigit med +1,2%.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Stigande bostadsrättspriser i storstadsområden

I de större städerna noterades en betydande ökning av bostadsrättspriser. Centrala Göteborg såg en prisuppgång på +1,7 %, medan centrala Stockholm hade en ökning på +1,4 %. I centrala Malmö var ökningen något mindre, med +0,6 %. Årstakterna varierade från en nästan oförändrad nivå i Storgöteborg till över +3 % i centrala Stockholm.

Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik, kommenterade att årstakterna i de tre storstadsområdena varierar kraftigt, från nästan ingen förändring i Storgöteborg till över +3 % i centrala Stockholm.

 

Villapriser i storstadsområden

Villapriserna ökade också i alla storstadsområden under maj. I Storstockholm och Storgöteborg steg priserna med drygt +1 %, medan Stormalmö noterade en ökning på +1,5 %. På årsbasis har villapriserna ökat med mellan +1 % i Storstockholm och +3 % i Stormalmö. Sandegren påpekade att denna ökning på årsbasis varierar mellan +1 % i Storstockholm till +3 % i Stormalmö.

 

Bostadsmarknadens utveckling

Hittills under året har det sålts 67.000 bostäder i Sverige, jämfört med 59.600 under samma period förra året, vilket motsvarar en ökning på +13 %. Av dessa var 45.400 bostadsrätter (+10 %) och 21.700 villor (+17 %).

Sandegren avslutade med att konstatera att bostadsförsäljningarna hittills i år har ökat med +13 % jämfört med samma period förra året. Av dessa var 45.400 bostadsrätter (+10 %) och 21.700 villor (+17 %).

 

Mäklarsamfundets syn på marknaden

Oskar Öholm, vd på Mäklarsamfundet, kommenterade den nuvarande marknadssituationen och sa att vi just nu upplever en ovanlig situation där det är både köparnas och säljarnas marknad samtidigt. Utbudet är stort, fler affärer görs och priserna stiger. Att säljare och köpare möts och genomför affärer är ett tecken på att marknaden rör sig mot en mer normal tillstånd.

 

Prisstatistik för bostadsrätter och villor

Statistiken för bostadsrätter under maj 2024 visar att priserna ökat med +1,6 % på en månad och +2,2 % på ett år i hela landet. I centrala Stockholm var årstakten +3,2 % och medelpriset per kvadratmeter 108.870 kronor. För villor var den nationella prisökningen +1,2 % på en månad och +1,2 % på ett år, med ett medelpris på 4.076.000 kronor.

 

Årstakt* – förändringen i pris över ett år
Mäklarsamfundet* – en organisation som representerar fastighetsmäklare i Sverige

 

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

 

Källa:
finanstid.se/bostadspriserna-tydligt-uppat-i-maj/

 

Liknande nyheter