Med så mycket har matkostnaden ökat

jun 7, 2024

Med så mycket har matkostnaden ökat. I januari ökade matkostnaden med 20 procent jämfört med samma månad två år tidigare. Prissänkningarna från andra halvåret 2023 åts nästan helt upp på en enda månad. Detta framgår av en undersökning från Swedbank, som gjort en sammanräkning av konsumenternas vanligaste inköp. För vanliga familjer innebär det att de nu betalar över 10 000 kronor för mat varje månad.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Ökade matkostnader påverkar hushållens budgetar

Med så mycket har matkostnaden ökat att en ensamstående förälder med småbarn nu lägger över 10 000 kronor i månaden på mat. För två år sedan var matkostnaden under 8 000 kronor i månaden. Sammanboendes matkostnader har också stigit kraftigt under samma period. Enligt Swedbanks rapport har matkassens pris ökat med i genomsnitt 21-22 procent.

Prisökningar på olika livsmedel

Rapporten visar att priserna på bröd, alkoholfria drycker och mejeriprodukter föll i höstas, men i januari hade priserna stigit igen, vilket eliminerade hela prisfallet. Livsmedelspriserna steg med 0,5 procent i januari, enligt Swedbanks matkasseanalys. Arturo Arques, ekonom på Swedbank, kommenterade att de svenska konsumenterna får räkna med att livsmedelspriserna fortsätter stiga något snabbare än inflationen på kort sikt.

Möjlig framtida lättnad för konsumenterna

Swedbank tror dock att livsmedelspriserna kan falla senare i år, delvis på grund av att den svenska kronan stärkts något, vilket kan leda till billigare importerade varor. Enligt Arturo Arques har råvarupriserna fallit tillbaka i spåren av en svagare konjunktur, samtidigt som spannmålsskördarna varit goda. Detta talar för lägre livsmedelspriser framöver.

Inflationens påverkan på olika hushåll

I januari betalade ett singelhushåll 4 301 kronor för sin matkasse, vilket är en ökning med 21,4 procent jämfört med två år tidigare. Ensamstående med ett småbarn lade 6 234 kronor på livsmedel, en ökning med 22,3 procent. För ensamstående med två tonåringar var matkostnaden 10 005 kronor, en ökning med 21,5 procent. Sammanboende hushåll med två småbarn spenderade 12 468 kronor på mat, vilket är en ökning med 22,3 procent, och sammanboende med två tonåringar lade 14 088 kronor, en ökning med 21,2 procent.

*Konjunktur – Det rådande ekonomiska tillståndet i ett land, som påverkar arbetslöshet och tillväxt.
*Råvarupriserna – Kostnaden för basmaterial innan de blivit bearbetade till färdiga produkter.
*Spannmålsskördar – Insamlingen av spannmål som vete, korn och havre från jordbruksmarker.

Tips!

  1. Planera dina inköp: Gör en lista innan du handlar för att undvika impulsköp och håll dig till den.
  2. Jämför priser: Använd appar och hemsidor för att jämföra priser mellan olika butiker.
  3. Köp i säsong: Grönsaker och frukter som är i säsong är ofta billigare och bättre för miljön.

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

 

Källa:
Nyheter24. Länk: [Din matkasse blev så här mycket dyrare av inflationen](https://nyheter24.se/ekonomi/privatekonomi/1247984-din-matkasse-blev-sa-har-mycket-dyrare-av-inflationen)

 

Liknande nyheter