Löneanspråk i techsfären

jun 7, 2024

Anställda inom techbranschen i Sverige efterfrågar inte bara en bra lön, utan även andra viktiga förmåner. En ny rapport från rekryteringsbolaget Demando avslöjar de aktuella löneanspråken i techsfären, baserat på data från 10.000 registrerade användare på plattformen under 2023. Enligt rapporten ligger medianen för löneanspråk i techsfären på 40.000 kronor, men det finns stora variationer beroende på erfarenhet och kön.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Löneanspråk i techsfären: Kvinnor och män

Rapporten visar att löneanspråken i techsfären skiljer sig markant mellan män och kvinnor. Medan medianlönen för män i många fall ligger högre än för kvinnor med motsvarande erfarenhet och roll, är det en skillnad på cirka 2000 kronor mellan könen. Detta mönster är särskilt tydligt inom utvecklare och quality assurance, där mäns löneanspråk har ökat jämfört med kvinnors sedan förra årets rapport.

Enligt Rebecka Gustafson, marknadsansvarig på Demando, är löneanspråken i techsfären inte lika hetsiga som tidigare år. Många kandidater är nu mer öppna för att förhandla om lönen när de får ett anställningserbjudande. Detta visar att andra faktorer, såsom arbetsvillkor och förmåner, spelar en större roll i dagens techbransch.

 

Förmåner som efterfrågas

Utöver löneanspråk i techsfären visar rapporten också vilka förmåner som är mest eftertraktade. Möjligheten att arbeta hemifrån toppar listan, följt av flexibla arbetstider och fast lön. Kollektivavtal och tjänstepension har också blivit mer eftertraktade jämfört med tidigare år. Enligt Rebecka Gustafson efterfrågar kandidater nu förmåner som ger större trygghet, vilket reflekterar en förändrad attityd inom branschen.

 

Debatt om kollektivavtal

Diskussionen om kollektivavtal har varit intensiv inom techsfären det senaste året. Efter flera förhandlingar mellan Spotify och fackföreningarna, som slutade i haveri, blev Klarna den första techjätten att införa kollektivavtal efter hot om strejk. Nu har även företag som Tobii och Gordon följt efter och tecknat kollektivavtal, vilket visar en växande trend mot större arbetsrättslig trygghet inom techbranschen.

Median* – Det mittersta värdet i en datamängd.
Percentil* – Ett värde under vilket en viss procent av observationerna i en datamängd faller.
Hetsiga* – Intensiva eller stressfyllda.

 

Tips!

  • Förhandla alltid om din lön och begär marknadsmässiga löneanspråk.
  • Prioritera arbetsgivare som erbjuder omfattande förmåner och kollektivavtal.
  • Se till att kontinuerligt vidareutbilda dig för att öka ditt värde på arbetsmarknaden.

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

**Källhänvisning:**
Breakit.se, “Det kräver anställda i techsfären i lönekuvertet och i förmåner – inte samma lönehets”, hämtad från https://www.breakit.se/artikel/40347/det-kraver-anstallda-i-techsfaren-i-lonekuvertet-och-i-formaner-inte-samma-lonehets

 

Liknande nyheter