Fördelar med flera BankID

jun 7, 2024

Fördelar med flera BankID. De flesta människor har åtminstone ett BankID på sin mobil eller surfplatta. Men visste du att det kan vara fördelaktigt att ha fler än ett? Enligt Charlotte Pataky på BankID finns det inga säkerhetsproblem med att ha flera BankID aktiverade samtidigt.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Säkerhetsaspekter och användning

BankID är en e-legitimation som används för att identifiera sig på internet, till exempel hos banker, myndigheter och företag. Under 2023 hade BankID 8,5 miljoner användare och 7 100 företag var anslutna till tjänsten. Detta visar hur viktigt BankID har blivit för svenska användare sedan det lanserades 2010.

Enligt statistik från 2023 hade 99,4 procent av Sveriges befolkning, i åldrarna 18-67 år, minst ett BankID. I vissa fall kan det dock vara nödvändigt att ha fler än ett BankID, exempelvis om man har både en privat och en jobbtelefon.

 

Säkerhetsproblem eller inte?

Trots den ökade risken för bedrägerier, ser BankID inga problem med att en person har flera BankID. Charlotte Pataky förklarar att det är jämförbart med att ha flera fysiska ID-handlingar som körkort, pass och nationellt ID-kort samtidigt.

I genomsnitt har varje användare två BankID. Fördelen med flera BankID är att man kan fortsätta sköta identifiering och betalningar även om man förlorar en telefon. Pataky poängterar att om man exempelvis förlorar sin telefon med Mobilt BankID, kan man använda sitt andra BankID för att snabbt spärra det förlorade BankID utan att behöva besöka banken.

 

Viktiga saker att tänka på

Om du har fler än ett BankID är det viktigt att du har kontroll över alla enheter där BankID är installerat. BankID är en personlig e-legitimation och bör behandlas som en fysisk ID-handling. Det är också viktigt att notera att din bank kan sätta begränsningar för hur många aktiva BankID du kan ha.

Charlotte Pataky understryker att säkerheten upprätthålls genom att innehavaren själv har full kontroll över sina enheter. Detta är avgörande för att säkerställa att BankID fortsätter att vara en säker metod för elektronisk identifiering.

 

Fördelar med flera BankID

Sammanfattningsvis kan flera BankID vara en stor fördel, särskilt om du förlorar en av dina enheter. Det ger en extra säkerhetsnivå och flexibilitet i din vardagliga hantering av privatekonomi och andra viktiga ärenden online.

Tips!

  1. Ha flera BankID: Detta gör att du kan hantera dina bankärenden smidigt även om du förlorar en enhet.
  2. Håll koll på dina enheter: Se till att endast du har tillgång till dina enheter där BankID är installerat.
  3. Uppdatera BankID regelbundet: Håll dina BankID och tillhörande appar uppdaterade för att undvika säkerhetsrisker.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

**Källhänvisning:**
https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/privatekonomi/1285586-darfor-kan-du-behova-skaffa-flera-bankid

 

Liknande nyheter