Midsommarhandla billigt och smart

jun 18, 2024

Under de senaste åren har hushållens kostnader ökat markant. Inför midsommarens matinköp har vissa produkter blivit dyrare, men det finns fortfarande möjlighet att göra fynd. – Vi har registrerat över 200 000 erbjudanden från svenska butiker, säger Ulf Mazur från den oberoende sajten Matpriskollen.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Prisutveckling på midsommarmaten

Vispgrädde, gräddfil, vaniljglass, kycklingfilé och färsk svensk oxfilé har sjunkit i pris. Å andra sidan har produkter som skivad lax, bryggkaffe, köttbullar, sill i glasburk och öl blivit dyrare, enligt Matpriskollen.

Färskpotatis, sill, lax, gräddfil och gräslök är några av de varor som många svenskar köper inför midsommar. Generellt har priserna på midsommarmaten inte ökat kraftigt sedan förra året, vilket är positivt för konsumenterna. Detta stämmer överens med den generella prisutvecklingen som Matpriskollen observerat. Men vissa midsommarprodukter har ändå blivit dyrare, vilket gör att kampanjer blir extra intressanta.

 

Utnyttja extrapriser

Enligt Matpriskollen är midsommarveckan en av de veckor på året med flest prissänkningar. Detta kan konsumenter utnyttja för att midsommarhandla billigt och smart. Flera butikskedjor erbjuder under midsommarveckan extrapris på till exempel kaffe, vilket kan innebära en besparing på upp till 50 procent jämfört med ordinarie pris.

— Kaffe har lång hållbarhet, så det kan vara klokt att bunkra upp, säger Ulf Mazur. Han förutspår att priserna på kaffe, choklad och mejeriprodukter kommer att öka ännu mer under sommaren.

 

Tips för att handla billig midsommarmat

För att midsommarhandla billigt och smart kan konsumenter handla i flera olika butiker. Genom att vara multilojal får man bättre koll och kan utnyttja alla bra erbjudanden. Cirka 40 procent av allt som köps är till extrapris, så det gäller att vara en smart konsument, påpekar Ulf Mazur.

 

Tips!

  1. Planera i förväg: Skriv en inköpslista och jämför priser mellan olika butiker innan du handlar.
  2. Köp i bulk: Utnyttja erbjudanden på varor med lång hållbarhet, som kaffe och mejeriprodukter, för att spara pengar.
  3. Håll koll på kampanjer: Följ butikernas kampanjer och erbjudanden noga för att hitta de bästa priserna på dina midsommarvaror.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
Nyheter24. (2023, Oktober). “Så handlar du smart inför midsommar.” Hämtdatum: https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1293333-sa-handlar-du-smart-infor-midsommar

 

Liknande nyheter