Undvik skyhög telefonräkning när du reser

jul 2, 2024

Undvik skyhög telefonräkning när du reser. Att resa utomlands är en fantastisk upplevelse, men om du inte är försiktig kan det leda till en skyhög telefonräkning. Att använda telefonen på semestern kan bli dyrt, särskilt om du inte har koll på vilka priser som gäller i olika länder. Här är några vanliga misstag och tips på hur du kan undvika dem för att undvika skyhöga telefonräkningar när du reser.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Undvik dyra misstag när du använder telefonen utomlands

Sedan juni 2017 kan du använda din mobil i alla EU-länder utan extra kostnader, inklusive Norge, Island och Liechtenstein. Detta innebär att du kan surfa, ringa och skicka sms till samma kostnad som hemma. Men det finns vissa undantag som du bör vara medveten om för att undvika en skyhög telefonräkning när du reser. Länder som Monaco, Andorra och Gibraltar är inte inkluderade i EU-roamingen, och detsamma gäller Schweiz, Serbien, Turkiet och Storbritannien. Kontrollera med din operatör vad som gäller innan du åker.

 

Välj de mest prisvärda alternativen

Om du planerar en resa utanför EU/EES är det extra viktigt att tänka på kostnaderna för att ringa, surfa och ta emot samtal. Utanför dessa områden kan det bli mycket dyrt om din operatör inte har ett roamingavtal med en lokal operatör. För att undvika en skyhög telefonräkning när du reser, överväg att skaffa ett utlandspaket eller ett lokalt simkort. Många operatörer erbjuder speciella utlandspaket med bättre priser och samtalsminuter. Om din telefon har stöd för e-sim kan du enkelt skaffa ett lokalt simkort direkt i mobilen.

 

Undvik dyra nätverk och spara din data

När du reser är det viktigt att vara uppmärksam på vilket nätverk din telefon ansluter till. Telefonen kan automatiskt välja ett nätverk med bäst täckning, vilket ibland kan innebära dyra avgifter om du befinner dig nära gränser eller på färjor. Stäng av det automatiska valet av nätverk i dina inställningar för att undvika detta. Ett annat sätt att undvika en skyhög telefonräkning är att spara på din mobildata. Stäng av mobildata och appar som körs i bakgrunden för att minimera användningen. Många appar kan användas offline om du laddar ner innehållet i förväg.

 

Säkerhetskopiera dina bilder och spara pengar

Att ta semesterbilder är en central del av resandet, och för att säkerställa att du inte förlorar dem är det klokt att säkerhetskopiera dem till molnet under resan. Tjänster som Icloud, Dropbox och Microsoft Onedrive kan användas för detta. Om du befinner dig i ett land där mobildata är dyrt, använd ett wifinätverk för att göra regelbundna backups. Reser du inom EU och har en stor datapott kan du till och med aktivera backup via mobilnätet för att säkerställa att dina bilder säkerhetskopieras omedelbart.

Roaming – Användning av mobiltelefon i ett annat land än hemlandet.
Datapott – Mängden mobildata som ingår i ett mobilabonnemang.
Molntjänst – En tjänst där data lagras på internet istället för lokalt på din enhet.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

### Källhänvisning
Nyheter24. “5 misstag som får telefonräkningen att gå i höjden.” https://nyheter24.se/1293674-resa-5-missar-som-far-telefonrakningen-att-ga-i-hojden.

Liknande nyheter