Billigaste och dyraste studentstaden i Sverige

jun 26, 2024

En ny undersökning från Sambla avslöjar vilka som är den billigaste och dyraste studentstaden i Sverige. Detta kan vara av stor betydelse för framtida studenter som funderar på var de ska studera, då levnadskostnaderna kan variera kraftigt mellan olika städer.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Linköping är billigast, Stockholm dyrast

Undersökningen visar att Linköping är den billigaste studentstaden i Sverige, medan Stockholm är den dyraste. I Linköping kan studenter förvänta sig totala månadskostnader på ungefär 7 200 kronor. I motsats står Stockholm, där månadskostnaderna för en student kan uppgå till cirka 9 200 kronor. Denna skillnad på närmare 2 000 kronor per månad kan ha stor påverkan på en students budget och ekonomiska situation under studietiden.

 

Månadskostnader för studenter i olika städer

Enligt Sambla är månadskostnaderna för studenter baserade på utgifter som hyra, mat, kollektivtrafik och gym. I de billigaste studentstäderna som Linköping, Umeå och Lund ligger de totala utgifterna under 8 000 kronor per månad. I jämförelse är kostnaderna betydligt högre i städer som Stockholm, Göteborg och Sundsvall.

– Vår undersökning visar tydligt de ekonomiska skillnaderna mellan olika studentstäder i Sverige, säger Marcus Sätherström på Sambla. – Även om faktorer som försäkringar, kläder och nöjen inte är inkluderade, ger detta ändå en bra bild av de huvudsakliga kostnaderna som studenter möter beroende på var de väljer att studera.

 

Studentstäder

 

Så här har Sambla räknat ut kostnaderna

För att ge en rättvis bild har Sambla inkluderat flera olika kostnadsposter:

  • Boende: Snitthyran för en enrummare för studenter.
  • Kollektivtrafik: Kostnaden för ett månadskort med studentrabatt, där detta är tillgängligt.
  • Livsmedel: Kostnaden för en genomsnittlig matkasse från stadens billigaste butik, två gånger per månad.
  • Lunch: Kostnaden för två luncher per vecka på campus eller motsvarande.
  • Gym: Månadskostnaden för gym som är kopplat till lärosätet.
  • Öl: Kostnaden för två öl per vecka på studentkårens pub eller motsvarande.

Genom att sammanställa dessa poster har Sambla kunnat presentera en tydlig översikt över kostnaderna för studenter i olika städer. Denna information kan hjälpa blivande studenter att bättre förstå och planera sin ekonomi beroende på var de väljer att studera.

 

Tips!

  1. Planera din budget noggrant: Sätt upp en månadsbudget och håll koll på dina utgifter för att undvika onödiga kostnader.
  2. Utnyttja studentrabatter: Många butiker och tjänster erbjuder rabatter för studenter, se till att dra nytta av dessa.
  3. Laga mat hemma: Genom att laga mat hemma istället för att äta ute kan du spara mycket pengar varje månad.

 

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
Sambla. Undersökning: billigaste och dyraste studentstaden. Hämtad från https://www.sambla.se/blogg/billigaste-studentstaderna/

Liknande nyheter