Undvik Bankkontots Penningtvättfälla

maj 22, 2024

Den som lånar ut sitt bankkonto kan göra sig skyldig till penningtvätt*. Polisen startar nu en kampanj riktad till barn och unga för att förhindra att de hamnar i kriminella nätverk.

Att ta emot en Swish-betalning och sedan skicka vidare eller ta ut pengarna kan verka oskyldigt. Men om pengarna kommer från brottslig verksamhet, som bedrägerier eller narkotikaförsäljning, är detta penningtvätt och straffbart.

Det är vanligt att ungdomar lånar ut sina konton.

“Det är många som inte vet att bara hanteringen av pengar från brottslig verksamhet – att vara målvakt* – är straffbar”, säger Carin Götblad, polismästare vid Noa.

Polisens kampanj
Polisen uppmanar via sociala medier barn och unga att inte låna ut sitt konto, swisha eller hantera kontanter åt andra. Efter sommaren får även skolor undervisningsmaterial om detta.

Risken finns att unga dras in i kriminella nätverk. “Om banken anser att en överföring är misstänkt och spärrar ditt konto, kommer du inte åt pengarna. Någon annan kan då jaga dig för skulden”, säger Götblad. Den unge kan tvingas göra fler tjänster eller begå grövre brott för att betala tillbaka.

*Penningtvätt – att hantera pengar som kommer från brottslig verksamhet för att få dem att verka lagliga.
*Målvakt – en person som lånar ut sitt bankkonto eller namn för att dölja den verkliga avsändaren eller mottagaren av pengar.

22

Tips för att förbättra din privatekonomi och undvika brottslighet

  1. Låna aldrig ut ditt bankkonto: Det kan leda till allvarliga juridiska problem och skulder.
  2. Var försiktig med Swish-betalningar: Skicka inte vidare pengar åt andra utan att veta deras ursprung.
  3. Informera dig om riskerna: Lär dig om penningtvätt och hur du kan skydda dig från att bli utnyttjad.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Liknande nyheter