Svenskarna och skatteåterbäringen: Så används pengarna

maj 21, 2024

I år fick svenskarna njuta av en extra stor skatteåterbäring, mycket tack vare de högre räntekostnaderna som har lett till större ränteavdrag. Totalt betalas 34 miljarder kronor ut till 3,3 miljoner skattebetalare. Enligt en undersökning från Länsförsäkringar kommer majoriteten av detta tillskott att gå till sparande.

En studie utförd av Infostat, på uppdrag av Länsförsäkringar, visar att fyra av tio svenskar planerar att spara pengarna de får tillbaka på skatten i år, framgår det av ett pressmeddelande.

Bland de som uppger att de har en mycket god ekonomi är sparviljan störst, där 48 procent anger att de kommer att spara pengarna. Motsatsen gäller för dem med en mycket dålig ekonomi; dessa individer är mindre benägna att spara och kommer i större utsträckning att använda pengarna för att unna sig eller sina familjer något extra.

Undersökningen avslöjar även att många svenskar väljer att lägga skatteåterbäringen på semesterkassan. Detta gäller särskilt personer mellan 30 och 49 år, som helst vill använda pengarna till resor eller semestrar.

Vad svenskarna gör med skatteåterbäringen:

  1. Sparar: 39 procent
  2. Lägger i semesterkassan: 17 procent
  3. Unnar sig/familjen något extra: 13 procent
  4. Får ingen skatteåterbäring: 9 procent
  5. Annat: 5 procent
  6. Vet ej: 4 procent

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Liknande nyheter