PPM:s sänkning är över för alltid

maj 21, 2024

PPM:s Sjunde AP-fond har kontinuerligt sänkt sina avgifter och ligger nu på mycket låga 0,04 till 0,05 procent, beroende på fördelningen mellan ränte- och aktiefonden. Men nu är dessa sänkningar ett avslutat kapitel, och i stället kommer spararna att få ta del av ett överskott.

Sjunde AP-fondens förvaltning är utformad för att inte generera överskott över tid. Därför har fonden gradvis sänkt avgifterna. Nu anser AP7 att avgiften har nått en så låg nivå att ytterligare sänkningar inte är rimliga, då detta skulle försämra möjligheterna att upprätthålla en stabil och förutsägbar förvaltningsavgift för spararna, enligt ett pressmeddelande från AP7.

Eftersom fonden även framöver förväntas generera överskott, har AP7 tillsammans med Pensionsmyndigheten beslutat att överskotten ska återföras till spararna en gång per år.

Pengar till spararna redan i maj

Den första återföringen sker redan nu i maj och uppgår till nästan 460 miljoner kronor. Sjunde AP-fonden har omkring 6 miljoner sparare. För majoriteten, cirka två tredjedelar, kommer tillskottet att vara 100 kronor eller mindre.

Resterande cirka 1,5 miljoner personer får mellan 100 och 600 kronor, medan några hundra sparare får mer än så. Pengarna placeras proportionerligt i de fonder som spararna har valt.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Liknande nyheter