Numren Du Aldrig Bör Svara På

maj 29, 2024

‘Wangiri’-bedrägerier: Ett enda samtal kan kosta dig dyrt

Enligt Dagens.com är “Wangiri”-bedrägerier en av de mest utbredda bedrägerierna just nu. Bedragarna ringer ett väldigt kort samtal och lägger på efter första signalen, vilket spelar på folks nyfikenhet eller förväntan på viktiga meddelanden.

När mottagaren ser det missade samtalet kan denne känna sig tvingad att ringa tillbaka, vilket kan leda till höga telefonräkningar eller aktivering av dyra tjänster som tömmer bankkonton.

Farliga nummer att se upp för

Bedragare ändrar ofta sina telefonnummer, men vissa internationella prefix bör väcka misstankar:

 • +255 (Tanzania)
 • +371 (Lettland)
 • +375 (Vitryssland)
 • +44 (Storbritannien)
 • +53 (Kuba)
 • +216 (Tunisien)
 • +373 (Moldavien)
 • +383 (Kosovo)

Om du ser ett samtal från dessa prefix, ignorera det om du inte väntar på ett samtal från något av dessa länder.

Bedrägeristrategier: Hur bedragare hittar sina offer

Samtalen sker ofta på natten eller under arbetstid när du är mindre benägen att svara direkt. Detta ökar chansen att du ringer tillbaka senare. Ibland lämnar bedragarna ett meddelande och ber dig att ringa tillbaka samma nummer, och när du gör det försöker de hålla dig kvar i samtalet så länge som möjligt för att orsaka höga kostnader.

Hur du undviker att bli ett offer

För att skydda dig, ignorera samtal från okända nummer. Om du får upprepade samtal från samma nummer, blockera det. Bedragare byter ofta nummer, så var alltid försiktig och undvik att ringa tillbaka okända nummer.

 

Prefix – de inledande siffrorna i ett telefonnummer som anger vilket land samtalet kommer ifrån.
Aktivering av dyra tjänster – när man omedvetet startar prenumerationer eller tjänster som kostar mycket pengar.

 

Tips!

 1. Blockera misstänkta nummer: Använd telefonens funktion för att blockera okända eller misstänkta nummer.
 2. Var uppmärksam på telefonräkningen: Kontrollera din räkning regelbundet för att upptäcka eventuella misstänkta avgifter.
 3. Informera familj och vänner: Dela information om ‘Wangiri’-bedrägerier med nära och kära så att fler kan vara vaksamma.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Källhänvisning:
https://www.msn.com/sv-se/nyheter/other/akta-dig-f%C3%B6r-wangiri-bedr%C3%A4gerier-h%C3%A4r-%C3%A4r-numren-du-aldrig-b%C3%B6r-svara-p%C3%A5/ar-BB1n98A3?ocid=hpmsn&cvid=beb110d7989e48df9e553b2e2c9057f4&ei=9

 

Liknande nyheter