Försäkringskassans skattesmäll – Så mycket har du rätt att få tillbaka!

maj 30, 2024

Omkring 18 000 personer har fått felaktig ersättning från Försäkringskassan på grund av att för mycket skatt dragits, vilket har lett till att många fått mindre sjukersättning.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Försäkringskassan, Sveriges tredje största myndighet efter Polismyndigheten och Försvarsmakten, ansvarar för den svenska socialförsäkringen, exklusive pensioner. De betalar ut ersättningar inom olika försäkringsområden, inklusive stöd och arbetsmarknadsersättningar. Förra veckan betalade myndigheten ut sjukpenning men drog för mycket skatt.

Det är inte första gången utbetalningar går fel. Nyligen fick 20 000 personer fel bostadsbidrag. Förra fredagen meddelade Försäkringskassan att ett fel i IT-systemet ledde till att tusentals personer betalat för mycket skatt vid utbetalning av sjukpenning. Felet berörde 18 000 personer som betalade för mycket skatt.

Orsaken var ett fel i IT-systemet, vilket nu är åtgärdat så att kommande utbetalningar ska bli korrekta.

I en intervju med Sveriges Radio förklarar Gustav Berg från Försäkringskassan att problemet uppstod i samband med byte av handläggningssystem inom sjukpenningen. De drabbade har fått mindre belopp, från några kronor upp till en tusenlapp, utbetalt denna gång.

Administrera* – hantera och sköta
Myndighet* – statlig organisation som ansvarar för viss verksamhet
Socialförsäkringen* – system för ekonomisk trygghet vid sjukdom, arbetslöshet etc.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

**Källhänvisning:** Nyheter24. (2023). 18 000 har betalat för mycket i skatt – är du en av dem? Hämtat från https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/privatekonomi/1282481-18-000-har-betalat-for-mycket-i-skatt-ar-du-en-av-dem

Liknande nyheter