Forskning: Ny vätgasbil kan tankas med vatten

maj 23, 2024

Drömmen om att tanka en bil med vatten kan snart bli verklighet. Forskare i USA har utvecklat en teknik som omvandlar vatten till vätgas direkt i bilen, vilket skulle underlätta användningen av vätgasbilar.

Ett forskarteam vid Illinois Institute of Technology har tagit fram en teknik som omvandlar vatten till väte på ett kostnadseffektivt sätt direkt i bilen. Inom fem år hoppas forskarna att tekniken ska kunna implementeras, vilket skulle eliminera behovet av att besöka tankstationer för vätgasbilägare.

Vanligtvis krävs dyra ädelmetaller som platina och iridium som katalysatorer för att klyva vattenmolekyler. Nu har forskarna utvecklat en ny katalysator av nickel, kobolt och järn, som är betydligt billigare och håller upp till 600 timmar. Forskningsresultaten har publicerats i tidskriften Advanced Materials.

Enligt forskarna skulle tekniken kunna finnas i bilar inom fem år, vilket skulle göra livet enklare för vätgasbilägare, särskilt eftersom infrastrukturen för vätgas fortfarande är underutvecklad. Det skulle också kunna sänka kostnaderna för vätgas.

Trots detta kvarstår flera utmaningar innan tekniken kan nå bilproduktionen. Materialutveckling och tekniska tester är avgörande steg. Förhoppningen är att tekniken snart ska kunna användas i bilar, enligt Sameh Elsaidi, assisterande professor i kemi vid Illinois Tech.

Elektrolys – Processen att använda elektricitet för att dela upp vatten i vätgas och syre.
Katalysator – Ett ämne som ökar hastigheten på en kemisk reaktion utan att själv förbrukas.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Liknande nyheter