En av sex har inte koll på sina utgifter

maj 20, 2024

En ny rapport från Kantar Sifo, utförd på uppdrag av Anyfin, avslöjar att var sjätte svensk saknar kontroll över sina månatliga utgifter.

Rapporten visar också att en av tio personer har högre utgifter än inkomster under en vanlig månad.

Särskilt utsatta är de som endast har grundskoleutbildning; nästan var fjärde person i denna grupp spenderar mer än de tjänar. Bland de med högskole- eller universitetsutbildning är det bara var tionde som har samma problem.

“Vi tror dessutom att det finns ett mörkertal kring dem som inte har koll på sina utgifter eller går back varje månad. Det är frågor man kanske inte alltid svarar helt ärligt på,” säger Felix Sjöholm, ekonomihälsoexpert, i ett pressmeddelande.

 

Tips för att förbättra din privatekonomi:

  1. Gör en budget: Skapa en månadsbudget för att få en klar bild över dina inkomster och utgifter. Det hjälper dig att undvika oväntade kostnader.
  2. Spåra dina utgifter: Använd appar eller en enkel anteckningsbok för att skriva ner alla dina utgifter. Det ger dig insikt i vad du spenderar pengar på och var du kan spara.
  3. Prioritera sparande: Sätt upp ett automatiskt sparande varje månad. Även små belopp kan göra stor skillnad över tid.

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Liknande nyheter