Strängare Regler för Snabblåneföretag

maj 8, 2024

Svenska myndigheter har infört nya, strängare regler för företag som erbjuder snabblån. Syftet med dessa regler är att skydda konsumenter från att falla in i skuldfällor genom att begränsa företagens möjlighet att erbjuda högkostnadskrediter*. Med de nya direktiven måste dessa företag säkerställa att kunder har en realistisk möjlighet att återbetala sina lån. Detta inkluderar noggrannare kreditprövningar* och en översyn av kundens ekonomiska historik innan lån beviljas. Vidare har regleringen förbättrat transparensen kring kostnader och räntor, vilket innebär att konsumenter nu får tydligare och mer detaljerad information om de fullständiga kostnaderna för lånen innan avtal tecknas.

*Högkostnadskredit – Ett lån med ovanligt höga räntor och avgifter, ofta marknadsfört som snabblån.

*Kreditprövning – En bedömning av en låntagares förmåga att betala tillbaka ett lån.

Tre privatekonomiska tips!

  1. Undvik snabblån: Om möjligt, undvik att ta snabblån eftersom de ofta har höga räntor och kostnader som kan förvärra din ekonomiska situation.
  2. Budgetera noggrant: Skapa en detaljerad budget för att hantera dina utgifter och inkomster. Detta hjälper dig att undvika att hamna i en situation där du behöver snabblån.
  3. Bygg en nödfond: Spara regelbundet till en nödfond som kan användas i akuta situationer istället för att ta snabblån.

 

Guide: Alternativ till snabblån

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev