Så investerar du

mar 23, 2024

Vilken stor skillnad det är att investera nu jämfört med för 12 år sedan när jag började. Då var du tvungen att sätta dig in i ämnet helhjärtat och lära dig från grunden, men nu kan du använda samma grymma investeringsfilosofi som mig utan att lära dig.

Idag investerar jag på sajten Avanza. Det är enligt mig den bästa plattformen. De har en fondrobot som kallas Avanza Auto och den investerar dina pengar åt dig enligt samma portföljeteori som en Nobelpristagare.

Att investera RÄTT utan någon kunskap har alltså aldrig varit enklare och här nedanför visar jag hur enkelt det är 🙂

Kom ihåg att det viktigaste är ATT du investerar, inte HUR MYCKET.

Så här gör du

1. Först skapar du ett säkert och kostnadsfritt konto på Avanza.

2. Därefter går du in på Avanza Auto

3. Du väljer vilket belopp du vill investera varje månad.

4. Du väljer risknivån du är beredd att ta.
Kortsiktig = mindre risk (chans till lägre avkastning)
Långsiktig = mer risk (chans till högre avkastning)

5. Du väljer hur mycket du vill spara, när, från vilket konto pengarna ska dras och vilket konto du vill spara på

Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

GRATTIS!!

Du kan nu benämna dig själv som Investerare och njuta av ”det åttonde underverket” Ränta-på-ränta (:

Nedan visar ränta-på-räntans effekt när du investerar 1000 kr / månad. Din första miljon når du efter ca 29 år MEN din andra däremot tar endast 8 år. Baserat på en årlig genomsnittlig avkastning på 7 % vilket börsen rent historiskt haft en avkastning på över långa tidsperioder.

”Money makes money. And the money that money makes, makes money.” – Benjamin Franklin

Extra Information

Din investering kommer nu innehålla de tre viktigaste komponenterna:

1. Kontinuitet.
Du investerar kontinuerligt, d.v.s. 1 gång i månaden. Köper du en tillgång under 12 tillfällen under ett år så försäkrar du dig om att inte köpa tillgången vid högsta pris, men heller inte när den är på sitt lägsta pris. Du köper till ett medelpris helt enkelt.

2. Riskspridning.
Du köper en tillgång med stor riskspridning. Fonder investerar i flera olika aktier och andra tillgångar. Det betyder att du inte satsar på 1 häst i ett lopp utan du satsar på hela startfältet.

3. Förvaltningsavgift.
Företagen som äger tillgången du köper tar ut en avgift eftersom de sköter om den. Den avgiften varierar väldigt mycket beroende på vilken tillgång du köper. Men Auto investerar enbart i värdepapper med låg förvaltningsavgift.

Vi reserverar oss för eventuella fel i aktie- och fondinformationen som lämnas på denna sida. Åsikter och slutsatser som framkommer i bloggen är skribentens egna och skall inte ses som investeringsråd och/eller åsikter från Vardagsekonomi