Möjligt med Ytterligare Räntesänkning

maj 10, 2024

Riksbankens chef för penningpolitik och riksbanksrådet tror att riksbankschefen, Erik Thedéen, är för snabb med att höja räntan. De tror dock att det är 50% chans att Thedéen kommer att sänka räntan igen redan i juni. Beslutet beror på inflationen* och inflationstrycket*. Nu är det flera som tror att det blir en räntesänkning till sommaren. Det här påverkar svenska folket genom att lånekostnaden kan bli lägre. Om räntan sänks, blir det billigare för alla som har lån.

 

Inflation* – ett uttryck för prisökning inom ekonomi. Inflationstryck* – press på ekonomi för att öka priser.

 

  1. Fundera på att binda ditt bolån. Om räntan sjunker, kan du ha möjlighet att låsa in en låg ränta för en längre period.
  2. Använd eventuell sänkning av lånekostnad för att spara mer. Om dina lånekostnader minskar tack vare en lägre ränta, kan det utgöra en bra möjlighet att spara pengar.
  3. Var uppmärksam på ekonomiska nyheter. Intressera dig för ekonomiska nyheter och hur räntan kan påverka din privatekonomi. Kunskap är makt, ju mer du vet desto bättre beslut kan du fatta om din ekonomi.

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev