Därför väntas fler vägra glass

maj 23, 2024

Sveriges Konsumenter förutspår att fler människor kommer att avstå från att köpa glass i sommar. Priserna på vissa glassorter har stigit med 60 procent sedan år 2000, enligt en ny granskning från Ekonominyheterna.

I mångas världar kostar en Daimstrut fortfarande 20 kronor, men det priset är nu ett minne blott, idag kostar en Daimstrut 30 kronor.

En Snickersglass borde, med hänsyn till inflationen, kosta 17 kronor, men i butikerna kostar den 28 kronor.

Det har skett kraftiga ökningar på livsmedel och vissa glassorter sticker ut mer än andra, både i förhållande till livsmedelspriserna och inflationen.

Dyr utgift för familjen
Fler svenskar kommer att avstå från att köpa glass i sommar om inte priserna sänks, enligt prognosen från Sveriges Konsumenter.

– Det blir väldigt dyrt att köpa glass till hela familjen när en glasstrut kostar 30 kronor. För en familj med tre eller fyra barn blir det en stor utgift.

Glass från förr
Priser och utbud har förändrats sedan glass kom till Sverige. Glasspinnen introducerades på Stockholmsutställningen 1930 och några år senare kom Puckpinne och Puckstång. Decennier senare lanserades Piggelin, som då kostade 50 öre, enligt Allas.

På 2000-talet kritiserades flera glassorter. GB-glassen Girlie ansågs vara sexistisk, Finger oanständig, och Nogger Black samt 88:an anklagades för rasism.

– De får gärna kalla en glass för ”Girlie” men den behöver inte vara så inriktad på unga flickor och hur de ska vara, sa Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges Konsumenter, till Aftonbladet då.

 

  1. Köp glass i större förpackningar: Köp större förpackningar istället för styckglass för att spara pengar.
  2. Gör egen glass hemma: Investera i en glassmaskin och gör egen glass, det blir både billigare och roligare.
  3. Planera inköp: Jämför priser på olika butiker och köp glass när det är erbjudanden eller kampanjer.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Liknande nyheter