Svenskar drunknar i skulder

jun 4, 2024

Under 2023 ökade svenska folkets skulder till Kronofogden rejält. Denna ökning har lett till en markant uppgång i antalet ansökningar om skuldsanering. Svenskar drunknar i skulder, vilket framgår tydligt av den senaste statistiken från Kronofogden.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Vad innebär skuldsanering?

Skuldsanering är en process för dem som inte kan betala sina skulder på egen hand. Genom att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden och bli godkänd, kan skuldsatta individer betala av sina skulder under fem års tid medan de lever på existensminimum. När skuldsaneringen är avslutad, tas betalningsanmärkningarna bort från kreditupplysningsföretag.

Kronofogden rapporterar att svenska folkets skulder har nått rekordnivåer, vilket har resulterat i att fler svenskar ansöker om skuldsanering. För dem som inte kan betala tillbaka sina skulder är detta ofta den enda utvägen.

Krav för att ansöka om skuldsanering

Antalet ansökningar om skuldsanering varierar mellan olika delar av landet. På Gotland ökade antalet ansökningar med åtta procent under 2023 jämfört med 2022, medan ökningen i Kronobergs län var hela 33 procent. Men att ansöka om skuldsanering garanterar inte att den blir godkänd. Faktum är att 65 procent av ansökningarna får avslag eftersom de inte uppfyller myndighetens krav.

För att bli beviljad skuldsanering krävs:

 • Tydliga ansträngningar för att förbättra den ekonomiska situationen.
 • Tydliga ansträngningar för att betala tillbaka skulder inom en överskådlig tid.
 • God översikt över inkomster, utgifter och skulder, samt bevis på ansträngningar för att förbättra situationen.

Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden, understryker vikten av att snabbt ta tag i sin ekonomi när problem uppstår. Skuldsanering är ingen genväg, utan en sista utväg när alla andra alternativ är uttömda. Det krävs hårt arbete för att ta sig ur en skuldsättning, och det viktigaste är att omedelbart börja med de förändringar som behövs.

Rekordökning av skuldsanering – Svenskar drunknar i skulder

Under 2023 ansökte 31 396 personer om skuldsanering, vilket är cirka 5 700 fler än året innan, motsvarande en ökning på 22 procent. Många hushåll har det svårt ekonomiskt, med snabbt stigande kostnader för boende, el och mat. Detta bidrar sannolikt till det ökade antalet ansökningar om skuldsanering.

Per-Olof Lindh noterar att orsakerna bakom ansökningarna förändras. Tidigare var sjukdom eller arbetslöshet de vanligaste skälen, men nu är det oftare konsumtionsskulder som driver ansökningarna. Dessutom söker fler unga skuldsanering nu, vilket är en oroande trend.

Tips

 1. Skapa en budget – Få översikt över dina inkomster och utgifter för att se var du kan spara pengar.
 2. Undvik onödiga lån – Tänk noga igenom om du verkligen behöver ta ett lån och hur du ska betala tillbaka det.
 3. Sök hjälp i tid – Om du har svårt att hantera dina skulder, sök rådgivning från en ekonomisk rådgivare eller skuldrådgivare.

 1. Skuldsanering – En process där en person som inte kan betala sina skulder får hjälp att betala av dem under en viss period, ofta fem år, under övervakning av Kronofogden.
 2. Existensminimum – Den minsta mängd pengar som behövs för att täcka nödvändiga levnadskostnader som mat och boende.
 3. Betalningsanmärkning – En notering hos kreditupplysningsföretag om att en person inte har betalat sina skulder i tid.
 4. Kreditupplysningsföretag – Företag som samlar in och säljer information om privatpersoners och företags ekonomiska situation, till exempel deras betalningsförmåga.
 5. Konsumtionsskulder – Skulder som uppkommer från köp av varor och tjänster, ofta på kredit.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

 

Källhänvisning:
Nyheter24. “Så många ansöker om skuldsanering hos Kronofogden – ‘oroande.’ “https://nyheter24.se/ekonomi/privatekonomi/1248770-sa-manga-ansoker-om-skuldsanering-hos-kronofogden-oroande

Liknande nyheter