Snart kan du få reda på kollegans lön

jun 4, 2024

Lön. Inom kort införs krav på lönetransparens på den svenska arbetsmarknaden.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Det nya EU-direktivet kommer vara implementerat i Sverige senast 2026. Detta innebär att svenskarna kommer få ökad insyn i kollegornas löner. Företag kommer behöva ge anställda mer information om hur löner bestäms och vad kollegorna tjänar.

Direktivet syftar till att minska lönegapet mellan kvinnor och män samt ge insyn i företags och organisationers lönenivåer, framhåller jobbsökarsajten Jobbland i ett uttalande.

Många är inte redo för förändringen

Svenska folket är delade i frågan om den nya lagen. En undersökning från Jobbland visar att många inte är redo för att löner ska vara offentliga på arbetsplatsen. Hela 43 procent av de tillfrågade vill inte att löner ska vara kända, medan endast 29 procent är villiga att avslöja sin egen lön. Dock är 59 procent positiva till att lönen syns i jobbannonser.

– Jobbsökare vill ha transparens i jobbannonser men är inte bekväma med att löner kommuniceras öppet på arbetsplatsen. Denna inställning kan dock förändras i takt med att transparenta löner blir vanligare, säger Anita Rae, vd för Jobbland Sverige.

Hon tillägger att rättvis kompensation är avgörande för alla anställda. Detta blir ännu viktigare med införandet av transparensdirektivet.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning:
Marcus Oscarsson. “Just nu: Snart kan du få reda på kollegans lön.” https://marcusoscarsson.se/just-nu-snart-kan-du-fa-reda-pa-kollegans-lon/

 

Liknande nyheter