Så lite kontanter finns i omlopp i Sverige

maj 27, 2024

Riksbanken har varnat för att kontanter kan bli “nästan oanvändbara” om den nuvarande utvecklingen fortsätter. Men hur mycket sedlar och mynt cirkulerar egentligen?

Efter Rysslands invasion av Ukraina ökade intresset för att ha kontanter hemma som en del av krisberedskapen. Detta har lett till att kontantfrågan återkommit i diskussionerna.

Nyligen varnade Riksbanken för att kontanter riskerar att bli obrukbara som betalmedel.

– Utan aktiva beslut kan vi snart hamna i en situation där kontanter är i det närmaste oanvändbara i Sverige. Vi anser att kontanter ska fungera som ett alternativt betalningsmedel, särskilt vid krissituationer, och därför behöver regeringen agera nu för att bromsa denna utveckling, sa Elin Ritola, enhetschef för betalningsanalys och innovation på Riksbanken, till SVT.

Kontanter i omlopp 2023

Under de senaste åren har allt färre använt kontanter, men en undersökning 2023 visade en viss ökning: 10 procent hade använt kontanter vid sitt senaste köp, jämfört med 8 procent året innan.

– En möjlig förklaring till ökningen är att privatpersoner under 2023 använt kontantbuffertar som togs ut i samband med Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina, skriver Riksbanken.

Så hur mycket kontanter finns egentligen i omlopp i Sverige? Enligt Riksbankens beräkningar fanns det 2023 sedlar och mynt till ett värde av 58 miljarder kronor i cirkulation. Detta kan jämföras med de drygt 82 miljarder kronor som cirkulerade år 2000, enligt SCB.

Betalmedel* – något som används för att betala varor och tjänster.
Circulation* – det totala antalet enheter av något som rör sig inom en ekonomisk krets.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Källhänvisning:
Nyheter24. (2023). Så lite kontanter finns i omlopp i Sverige. Hämtad från https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1283664-sa-lite-kontanter-finns-i-omlopp-i-sverige

Liknande nyheter