Rekordhöjningar på elnätspriser

maj 31, 2024

Elnätsavgifterna fortsätter att stiga och det ser ut som att det bara är början.

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

Enligt en ny rapport är Eon och statliga Vattenfall de största höjarna, medan Ellevio faktiskt har sänkt priserna. Förra året höjde landets elnätsbolag priset med cirka fem procent i snitt. Om man bortser från Ellevio, som sänkte sina priser med 17 procent, blir den genomsnittliga höjningen 8,4 procent enligt en rapport från Nils Holgersson-gruppen, som består av olika bostadsorganisationer.

Joachim Höggren, ordförande för gruppen, uttrycker oro över de kraftiga höjningarna och de stora skillnaderna. Enligt studien varierar priserna kraftigt beroende på var man bor. Det är över tre gånger dyrare att ansluta sig till elnätet i Ånge jämfört med Mölndal. Skillnaderna ökar, med en kostnadsskillnad på 4 300 kronor per lägenhet och år mellan den dyraste och billigaste kommunen, upp från tidigare 3 500 kronor.

Björn Berggren, energiexpert på Sveriges Allmännytta, menar att elnäten domineras av naturliga monopol, där kunderna inte kan välja elnätsbolag. Energimarknadsinspektionen övervakar och sätter ramar, men har ofta förlorat i domstol. Nya intäktsramar de kommande åren indikerar att elnätsbolagen kan höja priserna med ytterligare 40 procent.

Berggren påpekar att kommersiella aktörer som Eon och Vattenfall generellt är dyrare än de kommunägda bolagen, med undantag för Ellevio. Förutom elnätsavgifter betalar hushåll och företag även för själva elen, vilket faktureras separat om man inte har samma leverantör för båda tjänsterna.

Nils Holgersson-gruppen* – en sammanslutning av bostadsorganisationer som undersöker boendekostnader
Energimarknadsinspektionen* – myndighet som övervakar energimarknaden
Intäktsramar* – ekonomiska gränser för hur mycket elnätsbolag kan ta betalt

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källhänvisning
[MSN Ekonomi](https://www.msn.com/sv-se/ekonomi/marknader/elavgifter-%C3%B6kar-bolagen-som-h%C3%B6jer-mest/ar-BB1na8VB?ocid=hpmsn&cvid=0e64384fdd2540358f5afe8c8a24a33e&ei=23)

 

Liknande nyheter