Nya regler för B-körkort

jun 27, 2024

Nya regler för B-körkort

Från och med den 1 juli träder nya regler för B-körkort i kraft, vilket påverkar vilka fordon du får köra. För att underlätta elbilstransporter har regeringen beslutat att ändra trafikreglerna, vilket innebär att alla med B-körkort nu får möjlighet att köra tyngre fordon än tidigare. Anledningen till denna förändring är att elbilar, på grund av deras stora batterier, ofta väger mer än bensindrivna bilar.

Infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlsson (KD) förklarar att de nya reglerna för B-körkort är ett viktigt steg i omställningen till elfordon. “Det här är ett viktigt beslut för att både påskynda omställningen till elfordon,” säger han till Dagens Industri.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

B-körkort med dispens

Tidigare var näringslivet begränsat av antalet förare som kunde köra tyngre fordon. De nya reglerna för B-körkort innebär att alla med ett sådant körkort nu kan köra fordon som väger upp till 4,25 ton, jämfört med den tidigare gränsen på 3,5 ton. Detta är särskilt viktigt för företag som använder lätta lastbilar som drivs av el eller gas, eftersom dessa fordon ofta väger mer än sina bensin- eller dieseldrivna motsvarigheter.

 

600 000 fordon på vägarna

I dagsläget finns det 600 000 lätta lastbilar som får köras med B-körkort på svenska vägar, men nästan alla dessa är diesel- och bensinbilar. De nya reglerna för B-körkort syftar till att underlätta övergången till elbilar genom att höja maxvikten till 4,25 ton på den typen av fordon. Detta gör det möjligt för fler förare att köra eldrivna lastbilar utan att behöva ansöka om ett tyngre körkort.

 

Så gör du för att köra tyngre fordon

Trots de nya reglerna för B-körkort gäller dock att alla B-körkortsinnehavare inte automatiskt får köra de tyngre fordonen. För att få köra lastbilar som väger upp till 4,25 ton måste du ha haft ditt B-körkort i minst två år och ansöka om dispens för att köra lastbil med alternativa bränslen.

 

EU-lagstiftning dröjer

Även EU diskuterar liknande lagstiftning, men det kommer att dröja flera år innan en sådan lag träder i kraft. Under tiden är de nya reglerna för B-körkort i Sverige en snabbare väg för att uppnå förändring. Andreas Carlsson förklarar att detta beslut underlättar för transportföretag att möta behovet av förare med behörighet att köra tyngre fordon, vilket är en viktig del av last mile-transporterna.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

**Källa:**
Nyheter24, “Nya trafikreglerna 1 juli: Det händer med ditt B-körkort”, https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1294997-nya-trafikreglerna-1-juli-det-hander-med-ditt-b-korkort

Liknande nyheter