Få 58 000 kr om du blir uppsagd

maj 18, 2024

Visste du att du kan få upp till 58 000 kronor i ersättning om du blir uppsagd? Här är vad du behöver veta om försäkringen om avgångsbidrag (AGB)*.

I mars 2024 var 354 641 personer arbetslösa enligt Arbetsförmedlingen, jämfört med 335 328 personer samma tid förra året. Att vara arbetslös kan vara svårt ekonomiskt, men om du blivit uppsagd och uppfyller vissa kriterier kan du få tusenlappar i ersättning.

Villkoren för avgångsbidrag (AGB) ändrades 2022. AGB gäller för privatanställda arbetare och hanteras av Afa Försäkringar*. För att få ersättning måste du ha blivit uppsagd från en tillsvidareanställning* eller visstidsanställning* på grund av arbetsbrist eller sjukdom. Du måste vara mellan 40 och 65 år och ha varit anställd i minst 50 månader.

Försäkringen gäller inte om du får ett nytt jobb hos samma arbetsgivare inom tre månader eller om företaget får en ny ägare och du börjar arbeta där. Du är inte heller berättigad om du är permitterad* eller varslad*.

Ersättningen är ett skattepliktigt engångsbelopp som varierar beroende på din ålder och uppsägningsår. För 2024 kan du få mellan 40 230 och 58 490 kronor.

  1. Avgångsbidrag (AGB) – en försäkring som ger pengar vid uppsägning
  2. Afa Försäkringar – företag som hanterar arbetsrelaterade försäkringar
  3. Tillsvidareanställning – fast anställning utan slutdatum
  4. Visstidsanställning – anställning med slutdatum
  5. Permitterad – tillfälligt avstängd från arbete
  6. Varslad – förvarnad om uppsägning

Tre tips för bättre privatekonomi

  1. Kontrollera dina försäkringar: Se till att du har rätt försäkringar som kan ge ersättning vid uppsägning.
  2. Spara regelbundet: Skapa en buffert för att klara ekonomiska svårigheter vid arbetslöshet.
  3. Uppdatera ditt CV: Ha alltid ett uppdaterat CV för att snabbt kunna söka nya jobb om du blir uppsagd.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Liknande nyheter