Din pension ökar

maj 18, 2024

Pensionsmyndigheten meddelade i slutet av förra året att premiepensionen* skulle höjas. Idag, den 17 maj, sätts flera miljarder kronor in på pensionsspararnas och pensionärernas konton.

Förändringar inför 2024 innebär att de som är födda 1938 eller senare får en höjd premiepension. Linda Wiese, analytiker på Pensionsmyndigheten, har tidigare sagt att premiepensionen nästa år kommer att bidra positivt till de flestas totala pension.

Från och med idag börjar Pensionsmyndigheten insättningar till pensionsspararnas konton, främst genom fondrabatter* och arvsvinster*. Fondrabatterna uppgår till 6,5 miljarder kronor och används för att köpa fler andelar i befintliga fonder. Dessutom fördelas 7,8 miljarder kronor i arvsvinster, vilket är pengar från avlidna utan efterlevandeskydd som återförs till alla sparare och pensionärer med premiepension.

Anna Gasslander, chef för fondhandel på Pensionsmyndigheten, förklarar att arvsvinster är pengar från avlidna som fördelas mellan alla med premiepension om inget efterlevandeskydd valts.

Totalt betalar Pensionsmyndigheten ut 13,8 miljarder kronor till premiepensionen idag.

  • Premiepension* – en del av den allmänna pensionen som placeras i fonder
  • Fondrabatt* – nedsättning av avgiften för att investera i en fond
  • Arvsvinster* – pengar från avlidna som fördelas till andra sparare

 

 

Tips för att förbättra din privatekonomi:

  1. Granska dina pensionsbeslut: Kontrollera dina val för premiepensionen och överväg att byta fonder för bättre avkastning.
  2. Planera för framtiden: Se över dina efterlevandeskydd och andra pensionsval för att maximera din framtida pension.
  3. Utnyttja fondrabatter: Dra nytta av eventuella fondrabatter för att öka ditt sparande utan extra kostnad.

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Liknande nyheter