Extremt höga boendeutgifter: ”En till synes hopplös situation”

jun 13, 2024

Swedbanks privatekonom Arturo Arques tror inte att läget för bostadsköpare kommer att förbättras inom en snar framtid. Den som köper en bostad idag tvingas avsätta en rekordstor andel av sin disponibla inkomst på extremt höga boendeutgifter. Detta framgår av Swedbanks senaste Boindex-rapport, som sjönk till en ny historisk bottennivå under årets första kvartal.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

– Ett Boindex på 92 är det lägsta som uppmätts sedan det började beräknas 2005. När det gäller Boindex för småhus måste vi gå tillbaka till fastighetskrisen på 90-talet för att hitta ett liknande lågt värde, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank, i en kommentar.

 

Prisuppgång och energikostnader

Han konstaterar att småhuspriserna har ökat med 9,7 procent sedan årsskiftet, medan bostadsrättspriserna har stigit med 2,7 procent. De högre bostadspriserna och energikostnaderna innebär att de som köper en bostad idag i genomsnitt måste avsätta 33 procent av sin disponibla inkomst på extremt höga boendeutgifter.

Swedbanks Boindex syftar till att mäta hushållens köpkraft vid köp av småhus och bostadsrätter. Ett indexvärde på 100 innebär att 30 procent av hushållens disponibla inkomst går till boendeutgifter. Ju högre indexvärdet är, desto större ekonomisk marginal har hushållet vid bostadsköp.

 

Förvärrad ekonomisk situation

– Prisuppgången innebär att hushållens utgifter för räntor och amorteringar ökar. Tillsammans med högre energikostnader gör detta att hushållen måste avsätta rekordmycket av sin disponibla inkomst på boendeutgifter om de köper en bostad idag, förklarar Arturo Arques.

Dessutom är det svårt att se någon förbättring inom en snar framtid.

– För att öka hushållens möjligheter att köpa en bostad måste bostadspriserna eller räntan minska. Tyvärr sker detta oftast först när arbetslösheten stiger, vilket leder till att många hushåll blir mer försiktiga med sina utgifter och väljer att bo kvar i sina nuvarande hem. En till synes hopplös situation. Därför bör man inte räkna med att möjligheten att köpa en bostad förbättras på kort sikt, skriver Arturo Arques i sin blogg.

Boindex* – Ett index som mäter hushållens köpkraft vid köp av småhus och bostadsrätter.
Disponibel inkomst* – Den inkomst som är kvar efter att skatter har dragits av och som kan användas för konsumtion eller sparande.

 

Tips!

  1. Spara på energikostnader: Investera i energisnåla apparater och förbättra isoleringen hemma för att minska dina löpande boendekostnader.
  2. Förhandla bolåneräntan: Kontakta olika banker för att få de bästa räntesatserna och minska dina räntekostnader.
  3. Planera långsiktigt: Sätt upp en budget och följ den noga. Prioritera sparande och amortering för att stärka din ekonomiska ställning.

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källa:
Privata Affärer. (2023). Boendeutgifterna rekordhöga – en till synes hopplös situation. https://www.privataaffarer.se/privatekonomi/bostad/boendeutgifterna-rekordhoga-en-till-synes-hopplos-situation/

Liknande nyheter