Ekonomisk oro inför sommarlovet

jun 25, 2024

Sommarlovet är en tid av glädje för många barnfamiljer, men inför sommaren 2024 känner många föräldrar en stark ekonomisk oro inför sommarlovet. Den svaga kronan, långsamt växande löner och höga lånekostnader bidrar till denna osäkerhet.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

En ny undersökning från Yougov, beställd av Amazon Sverige, visar att nästan hälften av svenska föräldrar med barn mellan 1 och 17 år känner oro inför barnens sommarlov. Hela 49 procent uppger att de är bekymrade över hur de ska få ekonomin att gå ihop under denna period. Ekonomisk oro inför sommarlovet är särskilt framträdande, där många föräldrar ser sig tvingade att vända på varje korvöre.

 

Många föräldrar känner ekonomisk oro

Ekonomisk oro är den vanligaste anledningen till bekymmer bland föräldrarna. Enligt undersökningen uppger 31 procent av de tillfrågade ekonomiska skäl som sin största oro. Sverige har befunnit sig i en lågkonjunktur i över ett år, och priserna på både varor och tjänster har stigit kraftigt, medan inkomsterna inte har följt samma takt. Detta gör att många föräldrar måste vara extra noga med sina utgifter.

Enligt undersökningen tror 29 procent av föräldrarna inte att de kommer ha råd med roliga aktiviteter för sina barn under sommaren. Dessutom uppger 24 procent att de är bekymrade över att deras barn kommer jämföra sin sommar med andra barns somrar, vilket kan skapa ytterligare stress.

 

Utlandsresor och arbetande föräldrar

En annan aspekt av den ekonomiska oron är att 15 procent av de tillfrågade föräldrarna inte kommer ha råd att resa utomlands med sina barn. Detta förstärks av att 16 procent av föräldrarna måste arbeta när barnen är lediga, vilket gör det svårt att skapa meningsfulla sommarminnen.

Trots dessa bekymmer visar undersökningen att de bästa sommarminnena ofta kommer från enkla och billiga aktiviteter. Enligt undersökningen har 71 procent av svenska föräldrar sina bästa sommarminnen från aktiviteter som att tälta, fiska, bada eller bygga kojor. Endast 17 procent av de tillfrågade säger att deras bästa minnen kommer från utlandsresor eller besök på nöjesparker.

 

Enkla aktiviteter skapar fina sommarminnen

Undersökningen visar att enkla prylar som cyklar, fiskespön, gungor, hopprep och serietidningar har skapat starka sommarminnen för dagens vuxna. Detta är något föräldrar bör ha i åtanke när barnen önskar dyra resor och aktiviteter. Linnéa Forrester, kommunikationsansvarig på Amazon, betonar att det inte behövs mycket för att skapa fina sommarminnen för hela familjen.

 

Topp 10 aktiviteter med starka sommarminnen

 1. Familjeutflykter för att bada (46%)
 2. Tid i sommarstugan eller på landet (34%)
 3. Besök på nöjesparker, djurparker och vattenland (33,5%)
 4. Utlandsresor (29%)
 5. Camping (24%)
 6. Utomhusspel och sporter (22%)
 7. Skogspromenader (21%)
 8. Läsa böcker (20%)
 9. Fiska (19,5%)
 10. Picknick eller speciella sommarmåltider (18%)

 

Topp 10 sommarprodukter med starka barndomsminnen

 1. Cykel (45%)
 2. Böcker (27%)
 3. Serietidningar (24%)
 4. Fotboll (23%)
 5. Gungor (22%)
 6. Fiskespö (21%)
 7. Hopprep (19%)
 8. Badleksaker (17%)
 9. Hink och spade (17%)
 10. Filmer (16%)

 

Tips!

 • Planera i förväg: Gör en budget för sommaren och håll koll på utgifterna.
 • Sök gratisaktiviteter: Utforska lokala parker, stränder och evenemang som inte kostar något.
 • Återanvänd och låna: Använd saker du redan har eller låna från vänner och familj istället för att köpa nytt.

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Källa: https://nyheter24.se/nyheter/ekonomi/1293569-var-tredje-barnfamilj-upplever-ekonomisk-oro-for-sommarlovet

Liknande nyheter