Deltidsarbete Påverkar Din Pension

maj 8, 2024

Att arbeta deltid kan ha stora effekter på din framtida pension. Enligt en undersökning av pensionsbolaget* AMF, innebär en minskning av arbetstiden till 80% över en arbetskarriär på 40 år att pensionen minskar med 10%. Detta innebär att en genomsnittlig månadspension på 16 000 kronor skulle minska med 1 600 kronor. Detta gäller särskilt kvinnor, som oftare arbetar deltid och därför får lägre pensionsutbetalningar*. Ett sätt att motverka detta är att göra extra pensionsavsättningar*. Genom att föra över pengar till ett privat pensionsparande kan effekten av minskad arbetstid balanseras.

*Pensionsbolaget – Ett företag som hanterar pensionssparande.
*Pensionsutbetalningar – De pengar som betalas ut som pension.
*Pensionsavsättningar – Pengar som sparas och investeras inför framtiden för pension.

 

Tre tips för att förbättra din pension:

  1. Överväg extra pensionsinsättningar: Sätt in extra pengar i ett privat pensionssparande för att kompensera för mindre inbetalningar vid deltid.
  2. Planera långsiktigt: Börja planera för pensionen tidigt för att kunna justera sparandet över tid.
  3. Informera dig om pensionsrättigheter: Förstå hur ditt arbetsmönster påverkar din pension och vilka alternativ du har för att öka din framtida pension.

 

Guide: Din pensionsplanering

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev