Börja spara: En nybörjarguide

jun 23, 2024

Börja spara: En nybörjarguide. Att börja spara pengar kan kännas överväldigande, men med rätt strategi kan du komma igång och bygga en stabil ekonomisk grund. Denna guide tar dig genom de grundläggande stegen för att börja spara, från att hitta pengar att spara till att välja rätt sparkonton.

 

Steg 1: Skapa en budget

För att börja spara måste du först förstå var dina pengar tar vägen. Skapa en budget genom att kartlägga dina inkomster och utgifter. Här hittar du vår guide hur du skapar en budget

 

Hitta

Steg 2: Hitta pengar att spara

När du har en överblick över din budget kan du börja leta efter sätt att frigöra pengar för sparande:

 • Minska onödiga utgifter: Skär ner på icke-nödvändiga kostnader som kaffe på stan, prenumerationer du inte använder och impulsköp.
 • Förhandla om kostnader: Prata med din hyresvärd, telefonoperatör och andra tjänsteleverantörer för att se om du kan få bättre avtal. Påmind prispressar dina befintliga avtal och abonnemang kostnadsfritt. Jag har själv testat och sparade 2 500 kr på ett år.

 

Målsättning

Steg 3: Sätt upp sparmål

Det är lättare att spara om du har ett konkret mål. Dela upp dina sparmål i:

 • Kortsiktiga (3-6 månader),
 • Medelsiktiga (1-3 år)
 • Långsiktiga (till pensionen)

Exempel kan vara en semester, en ny dator eller pension.

 

Välj rätt

Steg 4: Välj rätt sparkonto

Det finns olika typer av sparkonton, och det är viktigt att välja det som passar dina behov bäst:

 • Sparkonton: Dessa konton erbjuder högre ränta än vanliga lönekonton, vilket hjälper dina pengar att växa snabbare.
 • Fasträntekonton: Dessa konton binder dina pengar under en viss period (t.ex. 1 år), men erbjuder högre sparränta. De passar för medel- till långsiktiga sparmål.
 • Fondsparande: För långsiktiga sparmål kan du överväga att investera i fonder, som ofta ger högre avkastning än traditionella sparkonton. Har du en begränsad kompetens av fonder och fondsparande – testa Avanza Auto så får du en bra diversifierad portfölj.
 • Aktiesparande: För långsiktiga sparmål kan du överväga att investera i aktier, som ofta ger högre avkastning än traditionella sparkonton. Gör som jag och skapa ett konto på Avanza.

 

Följ upp

Steg 5: Följ upp och justera

Lägg in ett automatiskt sparande genom att ställa in automatiska överföringar till ditt/dina sparkonto direkt efter att du fått lön, så sparar du utan att tänka på det.

Glöm inte att regelbundet kontrollera din budget och dina sparmål. En gång i månaden, vid löneutbetalning är ett bra tillfälle. Om din ekonomiska situation förändras, justera dina sparbelopp och strategier. Håll dig motiverad genom att fira dina framsteg och justera målen vid behov.

 

Tips

Tips för att hålla sig motiverad

 • Använd sparappar: Det finns många appar som hjälper dig att hålla koll på din ekonomi och sparande. Ett exempel är Vardagsekonomi’s app 
 • Belöna dig själv: När du når ett sparmål, belöna dig själv med något litet som inte sätter dina sparplaner i fara.
 • Dela dina mål: Berätta för vänner och familj om dina sparmål för att få stöd och ansvarstagande.

 

Genom att följa dessa steg kan du skapa en stark grund för ditt sparande och arbeta mot en mer stabil och säker ekonomisk framtid. Kom ihåg att alla små belopp som sparas till slut blir stora summor!

 

Allt gott!


/Niklas Bergh, Vardagsekonomi

 

Liknande nyheter