Bilförsäkring i storstad kontra landsbygd

jun 17, 2024

Bilförsäkring i storstad kontra landsbygd kan innebära betydande skillnader i kostnaderna. Storstadsbor betalar ofta mycket mer för att helförsäkra sina fordon jämfört med dem som bor på landsbygden. Jämförelsetjänsten Compricer visar att personer som bor i stockholmsförorten Botkyrka betalar i genomsnitt 8 361 kr per år för en helförsäkring. Detta kan ställas mot boende i värmländska Hammarö som i snitt betalar 4 003 kr.

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev

 

Geografi är en avgörande faktor för bilförsäkring i storstad kontra landsbygd. Större städer har fler bilar, fler personer som rör sig och många som parkerar på gatan istället för i garage. Detta innebär större risker för stölder och olyckor, vilket i sin tur driver upp försäkringspremierna i storstäderna.

Men bilförsäkring i storstad kontra landsbygd handlar inte bara om geografi. Det finns också mindre kommuner där försäkringarna kan vara relativt dyra. På mindre orter kan till exempel problem med stölder resultera i högre premier. Utöver geografin påverkas försäkringspremien även av faktorer som din ålder, vilken bil du kör och hur du parkerar.

En ung storstadsbo kan frestas att skriva över sin BMW på sin 85-åriga moster Agda i Degerfors för att sänka försäkringskostnaden. Men detta är något som avrådes från. Den som försäkrar bilen bör vara den som använder den mest. Om bilen är försäkrad hos Agda men används av någon annan, kan det innebära stora problem vid en olycka.

 

Tips!

  • Jämför priser: Använd jämförelsetjänster för att hitta den bästa bilförsäkringen för din situation.
  • Välj rätt bil: Välj en bilmodell som är billigare att försäkra, baserat på skade- och stöldstatistik.
  • Säker parkering: Parkera din bil i garage eller på en säker plats för att minska risken för stölder och därmed sänka premien.

 

 

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Liknande nyheter