Arbetslösheten Ökar

maj 16, 2024

Enligt nya siffror från Arbetsförmedlingen ökar arbetslösheten i Sverige. I slutet av april registrerades cirka 346 000 personer som arbetslösa, vilket är 19 000 fler än föregående år, och arbetslöshetsprocenten har stigit från 6,3% till 6,6%. Lars Lindvall, prognoschef på Arbetsförmedlingen, påpekar att denna ökning var förväntad och överensstämmer med tidigare prognoser som förutsåg en försämrad arbetsmarknad under 2024. Han tillägger att även om ökningen inte är dramatisk, så förväntas den fortsätta under hösten men börjar gradvis vända i början av nästa år.

Arbetslösheten varierar geografiskt, med den högsta registrerade arbetslösheten i Skåne (8,8%) och den lägsta i Västerbottens län (3,7%). Utöver ökad arbetslöshet har också antalet varsel stigit markant, från cirka 3 700 i april föregående år till nästan 6 900 i år, vilket särskilt påverkar de konjunkturkänsliga sektorerna som handel och bygg. Även om varslen inte når pandemins nivåer, är de fortfarande på en förhöjd nivå, vilket signalerar en fortsatt osäker framtid för arbetsmarknaden.

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev