Kunderna Luras I Populär App

maj 15, 2024

Second hand-marknaden har blomstrat under ekonomiskt svåra tider, med en försäljningsökning på 600 miljoner i februari enligt Svensk Handel. Maria Mikkonen, chefsekonom på Svensk Handel, spår fortsatt tillväxt och lyfter fram de ekonomiska och miljömässiga fördelarna med second hand-konsumtion.

Samtidigt har populariteten av second hand-handel lett till en ökning av bedrägerier, särskilt via den populära appen Vinted. Ellen Bagley, 20, och en 23-årig kvinna blev lurade på 12 500 respektive 34 000 kronor när de använde appen för att sälja kläder. Båda råkade ut för bedrägerier genom en extern länk som uppmanade till identifiering med Bank-ID, vilket resulterade i att deras bankkonton tömdes.

Lotta Mauritzson från nationellt bedrägericentrum noterar att bedrägerier via second hand-plattformar ökade markant under pandemin och har inte minskat avsevärt sedan dess. Denna trend understryker vikten av ökad försiktighet vid online-handel.

 

Niklas Bergh driver sociala media kontot @Vardagsekonomi på Instagram, TikTok och Facebook och har ett stort intresse för allt som rör privatekonomi

 

Prenumerera på vårt Nyhetsbrev